Fika med Hanna Logo.png

Veganska färgglada brysselkex.

Hej Hej!

Vem längtar till en härlig fika eller en mysig picknick?? Minns inte när jag bakade ett gäng goda brysselkex, så varför inte baka några idag. Denna gången blev det ett gäng färgglada brysselkex, som kommer ge alla en härligt överblick på fika bordet.

Hur gjorde jag dessa: Det är lite halv svårt att förklara hur man gjorde, för det blev inte som planerat. Tänkte göra något helt annat motiv.

Veganska brysselkex mördeg: 100 gram mjölkfritt margarin (bakning) 1/2 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 2 1/2 dl vetemjöl


Färgning: 1-2 tsk kakao Rosa, vit, grön vegansk ätbart färg/pulver


Färgade strösocker: 1 dl strösocker Några droppar valfri färg


Gör så här: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.


2. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen. Plocka ut 4 mindre degbitar, och plasta in resten av mördegen. (Lägg åt sidan)


3. Ta fram vit färg/pulver och färga en av mördegs bitarna tills den blir vit.


4. Fortsätt sen att färga en annan mördegs bit så att den blir grön. Ta sen näst sista mördegs bit och färga rosa, den sista mördegs biten färgar du med kakao.

5. Rulla ut alla färg bitar till en lång korv, sätt ihop dom efter hur du vill ha färg blandningen.


6. Ta fram en lång bit av plastfolier och dela den ofärgade mördegs biten på mitten. Rulla ut ena mördegs biten så att den blir lite längre än färg korvarna.


7. Platta sen ut den rullade mördegs biten på plastfolien. Lägg den färgade korven i mitten på den platta ofärgade mördegen. Ta sen den andra halvan av ofärgade mördegs biten och gör desamma. Lägg den sen uppe på den färgade korven, rulla ihop mördegs korven så att du får en jämn rulle. Dra sen isär den och knåda ihop den som en boll, typ som du gör med ett papper. (När du blir arg)


8. Rulla sen ut mördegs korven så att den blir 4 cm i diameter.


9. Blanda strösockret med valfri färg, rulla mördegs rullen så att du får strösocker över allt. Plasta in i plastfolier och lägg in i kylen i 1 timme eller 15 min i frysen.


10. Ta ut mördegs längden från kylen eller frysen.

Lika spännande varje gång när man ska skära upp rullen.

11. Skär längden i 1-2 cm tjocka skivor.

12. Lägg ut dina brysselkex på 1-2 plåtar med bakplåtspapper, tänk på att ha en bits mellan rum.

13. Grädda i mitten på ugnen i 8-10 min tills dom har fått lite färg. Låt brysselkexen svalna på ett galler eller på plåten dom ligger på.

🌱LYCKA till och njut av go fikat🌱


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla