Fika med Hanna Logo.png

Veganska ballerina snittar

Uppdaterat: 21 apr. 2021

Idag är det lillördag och vädret kan absolut inte bestämma sig. Sen passade jag även på att baka lite vab-fika till oss här hemma & passa på att fylla upp frysen med lite go fika. Vem blir inte fika sugen??

Veganska ballerina snittar ca 25-30 st: 200 gram mjölkfritt margarin i bitar 2 tsk äkta vaniljsocker 5 dl vetemjöl 2-3 msk kakao


Gör så här: 1. Sätt ugnen på 175°C grader och klä en/två plåtar med bakplåtspapper.


2. Blanda ihop alla ingredienser utan kakao för hand eller i en matberedare, dela upp degen i 2 lika stora bitar. Tillsätt nu kakaon i ena halvan och blanda tills degen blir helt brun. 3. Dela upp båda deghalvorna så att du får 4 lika stora bitar. (2 ljusa degar & 2 mörka degar)


4. Rulla degbitarna så att du får 20-30 cm lika långa korvar. Sätt ihop en ljus/brun korv ihop med varandra så att du får en färg på varsin sida.

5. Lägg dom sen på bakplåtspappret som ligger på plåten längst med långsidan. Om du vill köra med en plåt så lägg korvremsan med en bits mellanrum.


6. Platta ut dina korvremsor så att dom blir ca 1/2 cm tjocka och blir jämna i alla kanterna. Grädda i mitten på ugnen i 8-10 min tills den vita börjar få en liten brunfärg ute i kanterna.


7. När du har tagit ut dina kakor ut från ugnen gör en 2 cm bred/3 cm djup fördjupning i mitten längst med remsan med en tesked. Låt kakorna svalna av helt sen på plåten.

Vegansk chokladkräm: 1 dl Aito Oat for Whipping 50 gram vegansk choklad (jag kör från Nora choklad skola)

10 gram mjölkfritt margarin Gör så här:

1. Värm grädden i en värmetålig skål i mikron i 30-40 sekunder. 2. Hacka chokladen i mindre bitar och häll ner det i grädde, blanda runt tills all choklad har smält. Tillsätt margarinet och blanda tills den har smält.


3. Fyll upp skårorna med lagom mycket chokladkräm så att det inte rinner ut på sidorna. Flytta över bakplåtspappret med kakorna på en bricka/skärbräda och ställ in i frysen i 5-10 min tills chokladkrämen har fått stelnat.


4. Känns det lite fortfarande så kan du dra på en klick till om du vill ha mera av den goda chokladkrämen. Snitta dina kakor i valfri tjocklek och lägg ballerina snittarna på ett serveringsfat och servera dina fika sugna gäster. Lycka till!


1 198 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla