Fika med Hanna Logo.png

Varm toast - dessert

Uppdaterat: 1 maj 2021

Varm toast med ost dessert.

Vem älskar inte varm toast/varma mackor en kylig dag/kväll??

Tänk dig en mysig lunch framför en öppen eld & gör varm toast & korv med bröd.

Det är ju så mysigt, synd att man inte gör det så ofta bara.


Så tanken slog mig här i natt!

Varför krångla till det i köket & slänga ihop en snabb dessert som ser ut varm toast & smakar näst intill exakt som en. Hur gått kan inte detta bli? Perfekt för dig som som vill slänga ihop en god & spännande dessert till gästerna.

Toast mackor - Rulltårta botten med smak av citron, vanilj och honung.

Ca 3-4 dubbel mackor:

2 ägg

2 dl strösocker

1 msk citronsaft

2 msk honung

4 tsk vaniljsocker/vanilj

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl vatten


Gör så här: 1. Sätt ugnen på 250°C grader, klä en plåt med bakplåtspapper. 2. Vispa ägg, strösocker tills det blir vitt och poröst, tillsätt citronsaft, vatten, honung, vaniljsocker, vetemjöl, bakpulver och vispa snabbt ihop till en smet.


3. Häll ut smeten på bakplåtspappret och jämna ut hela smeten, grädda i mitten på ugnen i ca 4-5 min. OBS, tänk på att alla ugnar gräddar olika länge och det går riktigt fort.


4. Häll/dra försiktigt i bakplåtspappret till bakbordet och lägg ett bakplåtspapper uppe på rulltårta botten, vänd den sen upp och ner. Dra försiktigt bort bakplåtspappret som rulltårtan har gräddas på, lägg åt sidan och låt den svalna av helt med en bakhanduk på.•Osten - Vit chokladlera + gul chokladfärg: 100 gram vit choklad

45 gram glykos

Några droppar gul/röd chokladfärg (Köpte mina hos lyckasmedmat)

2 ark med bakplåtspapper + kavel


Gör så här:

1. Smält chokladen i mikron eller över vattenbadet, tillsätt glykosen och var noga med mängden för annars så blir allt fel. Tillsätt chokladfärgen och blanda tills du får rätt nyans på chokladleran till osten.


2. Lägg chokladleran på ena bakplåtspappret och sen lägg den andra uppepå. Kavla ut chokladrean tills du får 1/2 cm tjock ost skiva. Lägg sen in den i kylen i 10 min eller 5 min i frysen.•Ketchup - Hallon, jordgubbar, lingon kräm: 83 gram jordgubbar

83 gram lingon

83 gram hallon

1/2 dl strösocker

1 tsk potatismjöl + 1/2 dl vatten

1 stavmixer/blender/matberedare


Gör så här:

1. Snoppa jordgubbar och skölj sen av alla bären, lägg dom sen i en kastrull med strösockret. Låt allt koka på medelvärme tills strösockret har smält, tar ca 5min. 2. Blanda potatismjölet, vattnet i ett glas och häll sen det i kastrullen. Låt allt precis koka upp och lyft bort kastrullen från plattan. Mixa allt med en stavmixer/blender/matberedare tills du får en härlig kräm, häll sen i en trådsil ner i en så många portions skålar du behöver och ställ åt sidan.


Montering:

1. Ta fram rulltårtabotten och skär ut 6 skivor som är lika stora och breda. Vänd upp skivorna så att du får upp den färdig gräddade sidan uppåt.


2. Plocka fram osten från kylen/frysen och skär ut 3 lika stora skivor som är lika stora som brödskivorna eller något större. Lägg ostskivorna på mackorna och lägg sen den andra brödskivan på med den färdig gräddade sidan neråt mot osten.


3. Värm stekpannan på medelhögvärme med lite smör och lägg ner en macka i taget i stekpannan. Värm halv minut på varje sida av mackorna och lägg sen på en skärbräda.


4. Dela dina ost toast på mitten och lägg dom på en skärbräda eller tallrik och servera dina gäster med en portions skål med ketchup - jordgubbar, lingon, hallon kräm ♥Glöm inte bort att tagga mig #fikamedhanna på Instagram/Facebook så man får se era goda toast. Eller så kan du skicka in dom här.♥

70 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla