Fika med Hanna Logo.png

Totenkringler

Recept kommer i från: norsktradisjonsmat!

Sist vi var i Norge så fick vi dessa till frukost och när vi åt middag och dom var gudomliga goda. Så man satt o googlade runt som en tok för att hitta original receptet och vad dom hette. Tillslut så lyckades jag hitta det rätta receptet till mina Totenkringler.

Ingredienser: 5 dl helmjölk 100 g jäst 300 g socker 250 g smör 1 stort ägg 2 tsk kardemumma 1 tesked hjortsalt 1 kg vetemjöl (ca) 1 ägg (för borstning)


Gör så här: 1. Smält smöret och rör ner jästen i vätska. Tillsätt fingervarm mjölk, smör, ägg, socker, hjortsalt och kardemumma och rör om. Tillsätt mjölet, men ha lite mjöl kvar till ut baket och blanda väl till en jämn och relativt lös deg.


2. Låt degen jäsa i 30 - 45 minuter på en varm plats. Mjöla bordet lite lätt och häll ut degen på bordet och dela degen i ca 80 bitar (väg bullarna så du får samma storlek) och rulla varje bit till 15-20 cm långa korvar.


3. Formar varje korv till en knut (se på videon) och lägg på ett smörad plåt eller ta ett bakplåtspapper och lägg på plåten. Lägg totenkringler med avstånd i mellan och ställ dom på ett varmt ställe för att jäsa i 30min.


4. Under tiden sätter du ugnen på 250℃ och sen vispar du upp ägget i ett glas. Pensla pretzelsna så det täcker över allt och ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda i 3-5min tills dom får en fin färg. Servera dina totenkringler​ när dom har svalnat av och njut. Mums

10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla