Fika med Hanna Logo.png

Svart sirapslimpa med lingon

Är det någon som kan motstå en nybakad saftig sirapslimpa? Inte jag alla fall!

När man får den perfekta svarta färgen & lingonen lyser rött så blir brödet ännu vackrare i sina färger till frukosten. Aktivt kol ger en härlig smak på brödet + du använder en liten mängd aktiv kol i degen. Köp Aktivt kolpulver - Special Ingredients - KitchenLab


Om Aktivt kolpulver från Special Ingredients

Vårt aktiva kolpulver är av hög kvalitet, ultrafint och från ekologiska kokosnötskal. Det varken smakar eller luktar, men ger en härligt svart färg till allt du tillsätter det till. Du kan använda den till bröd, glass, drinkar, geléer – det mesta egentligen. För att framställa det här kolpulvret bränner man skalen på kokosnötter vid extremt höga temperaturer och sen raffinerar det som är kvar. Många kockar använder det för att skapa konstraster och effektfulla rätter. Det här är verkligen en rolig och användbar ingrediens.


Användning

Tillsätt så mycket som behövs och arbeta in det i produkten.


Innehåll: 100% Aktivt kolpulver från ekologiska kokosnötter Förvaras torrt, svalt och mörkt.


Kontaktade The Kitchen Lab: Hej Hanna! Tack för viktig fråga.

Vårt aktiva kolpulver är extremt rent (gjort av kokosnötter) och avsett för att färga livsmedel, så på så sätt är det ingen fara. När man färgar livsmedel behövs bara en väldigt liten mängd. Vissa använder dock för mycket kolpulver och överdoserar med flit för att dom tror att det kan vara nyttigt, och då kan det bli problem eftersom det binder till i princip allt. Vi är ju inga läkare och vågar inte garantera att det är riskfritt i kombination med läkemedel - det beror ju på typ av medicin och dosering också. Är man orolig skulle DU kanske kolla med vårdguiden/läkaren vad dom säger, dom borde ha bättre koll på just läkemedelsbiten.


Vågar du inte använda aktivt kol så kan du använda svart karamellfärg/pastafärg/ ätbart pulverfärg som du tål! :)

4 tsk torrjäst - 25 gram färskjäst

5 dl ljummet vatten

1 msk aktivt kol eller svart pastafärg/karamellfärg/pulverfärg (lägg in tills du får rätt nyans)

5 msk ljus sirap

1 msk vit sirap

50 gram smält smör

3 dl fint rågmjöl

12 dl vetemjöl

2 tsk salt

100 gram frysta eller färska lingon


Gör så här:

1. Vispa samman vatten, jäst, sirap, smält smör och halva aktivt kolen eller annan färg tills allt har löst upp sig.


2. Tillsätt all rågmjöl, vetemjöl och knåda degen i 5min. Häll sen ner allt salt, resten av aktiv kol eller färgen och knåda degen ytligare i 8-12 min tills degen släpper från bunkens kanter. OBS, om du vill ha svartare deg så tillsätter du i några droppar färg till.


3. Täck över bunken och låt degen jäsa i 60 min.


4. Dela upp degen i 3-4 st lika stora bitar & kavla ut dom till 3-4 st stora rektanglar som är 1 cm tjock. Strö på med lingon som ska räcka till så många limpor du ska göra, vik degen 3-4 gånger och forma sen till en limpa.


5. Lägg dom på 1-2 st bakplåtspapper och täck över med en bakhandduk. Låt limporna jäsa till dubbel storlek i 1-2 tim i rumstemperatur.


6. När halva tiden har gått så sätter du ugnen på 200°C grader varmluft eller 225°C grader med över och under värme. 7. Pensla eller spraya limporna med vatten och grädda 1 plåt i taget i ca 20-25 minuter eller tills brödet har nått en innertemperatur på 96 °C.


8. Lägg limporna på ett bakgaller och låt dom svalna av helt. Skär upp och njut!456 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla