Fika med Hanna Logo.png

Sushi rulltårta

Det fick bli en härlig klassisk rulltårta på ett nytt sätt. Det kändes lite tråkigt att göra en helt vanlig rulltårta. Så jag piffade upp min idé till något helt magisk istället. Vem älskar inte sushi?? Det är säkert många som gör de. Men det gör inte jag, så då fick det bli något lyxigare och godare och en magisk dessert som passar till dom små och stora som inte gillar sushi!

En Sushi Rulltårta: 3 st ägg 1/2 dl strösocker 1/2 dl brun farin strö 2 dl potatismjöl 2 tsk vanilj socker 1 tsk bakpulver 2 msk vatten


Fyllning: Valfri sylt eller något annat.


Garnering: Maränger Röda vinbär/nån annan frukt/bär


Sås: Chokladsås Gör så här: 1. Börja med att sätta ugnen på 250°C grader.

2. Vispa ägg och strösocker, farin strö till riktigt poröst. Sikta sen ner hälften av potatismjölet och blanda lätt runt med en slickepott. Tillsätt sen resten av potatismjölet, vatten, bakpulver och vaniljsocker.


3. Blanda runt allt tills det blir en fin och slät smet. Ta fram en plåt med bakplåtspapper, häll på smeten i mitten och dra ut till ett jämnt lager med slickepotten. Ställ in plåten i mitten på ugnen och grädda i 5 min, i slutet går det rätt fort.


4. Ta ut rulltårtan från ugnen och strö på lite strösocker på toppen så det hamnar över allt. Lägg på ett nytt bakplåtspapper över rulltårtan och lägg gallret sen över allt.


5. Håll i gallret med plåten under och vänd allt upp o ner försiktig så det inte går sönder eller ramlar utan för. Låg sen rulltårtan svalna på gallret innan du dra på sylten eller annan god fyllning.


6. Börja sen att rulla lång sidan inåt till mitten och sen skär du av den biten och gör samma sak med nästa bit. Lägg sen rulltårta längderna i plastfolier och lägg dom åt sidan så länge. För ni ska vi göra marängen och chokladsåsen.


Marängen: 1 äggvita 1 dl strösocker


Gör så här: 1. Vispa äggvita till ett härlig skum och sen tillsätter du strösocker lite i taget tills du får en fast maräng.


2. Vänd bunken upp och ner, får du ingen maräng på dig så är den klar.


Chokladsås: 3 dl vatten 1/2 dl strösocker 1/2 dl brun farin strö 1 dl callebaut mjölk choklad 1/2 dl kakao


Gör så här: 1. Ta fram en kastrull och en handvisp, blanda sen ner alla ingredienser i kastrullen och ställ på plattan.


2. Börja på hög värme och vispa hela tiden tills chokladen har smält och allt har blandat sig noggrant. Sänk värmen till hälften och fortsätt att vispa i 5min och låt chokladsåsen stå och puttra i 5 min och under tiden kan du vispa lite då och då.


3. Så inget bränns fast i botten, för då kommer chokladsåsen att smaka bränt och det vill vi inte. Ta kastrullen från plattan och häll upp i en värmetålig kanna och låt den svalna av.


Montering: 1. Ta fram rulltårtan och dela dom i lagom stora mums bitar. Spritsa på marängen och dekorera med röda vinbär.


2. Ställ snyggt på en bricka och häll upp chokladsås i en liten skål och ställ bredvid. Ta fram kinapinnar och njut av den härliga dessert.


3. Här kan du själv välja hur många mums bitar du ska ha på tallriken och hur många portioner det ska vara.


8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla