Fika med Hanna Logo.png

Surdegsbröd i gryta

Det är så gott att baka surdegsbröd i gryta, man får även snygga mönster/färg som ger en överraskning även när man har tagit bort locket under gräddningen.

Surdegsbröd i gryta 2st: 1 dl surdegsgrund 7 dl vatten, (fingervarmt) 1 tsk salt 4 dl vetemjöl 1 dl havrekli 12 dl dinkelmjöl, ca. 1 msk honung


Gör så här: 1. Häll surdegskulturen i en bunke och tillsätt vattnet och rör om ordentligt. Blanda ner havrekli, vetemjöl och fortsätt att blanda ner dinkelmjöl tills degen släpper från bunkens kant.


2. Tillsätt sen saltet, honung och knåda in det noga i ca 10 min. Plast över bunken och lägg på en bak handduk, ställ degen på ett varmt ställe i rumstemperatur och låt degen jäsa i 3-12tim det väljer du hur länge du vill vänta.


3. Strö lite mjöl på bänken och häll upp degen. Arbeta degen blank och smidig, du kan tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig och fastnar för mycket i bordet.


4. Nu kan du sätt ugnen på 250 °C grader.


5. Dela degen i två lika stora dela och forma till brödlimpor efter hur dina grytor ser ut. Lägg en bit bakplåtspapper i botten på din gryta och lägg ner den formade degen. Skulle du bara ha en gryta så kan du lägg på plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk och låt jäsa 1-2 timme.


6. Om du vill se om degen har jäst klart kan man trycker lätt med fingret i kanten på degen och den lilla inbuktningen reser sig igen har brödet jäst färdigt.


7. Mjöla brödet lite lätt och lägg ett snitt eller gör ett mönster. Sätt gryta med lock/plåten i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 200°C grader, ta av locket och grädda ytterligare 30–40 minuter, tills bröden fått fin färg och låter ihåligt när man knackar försiktigt i botten.


8. Låt brödet svalna på ett galler med en bak handduk. Njut av det goda brödet sen.

Lycka Till

56 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla