Fika med Hanna Logo.png

Sommar Croissanter

När det är kardemummabullens dagen så får man göra några jäkligt goda croissanter med kardemumma i degen och fylla dom med färsk jordgubbe, mörk choklad & glasskräm!

Hur gott låter inte detta??


Roy Fares grund recept som jag la till kardemumma på och färgade halva degen med en härlig röd chokladfärg från Sugarflair.

Croissanter:

2 dl kall mjölk

30 gram färsk/torr jäst

1/2 dl strösocker

2 st ägg M/L

3 tsk kardemumma

20 gram rumstempererat smör

8 dl vetemjöl

1 burk med röd chokladfärg + engångs handskar


500 gram smör till inkvalingen


×


Fyllning 1:

1 låda färska jordgubbar

1 påse mörk choklad Tanzania


Fyllning 2:

2,5 dl mellan mjölk

1 msk äkta vaniljsocker

3 äggulor

0,75 dl strösocker

3 msk majsstärkelse

50 gram smör


4 dl vispgrädde - glasskrämen


Gör så här:

1. Blanda ner vaniljsocker, mjölk i en kastrull och koka upp. Ta kastrullen från plattan.


2. Vispa snabbt ihop äggulorna, strösocker, majsstärkelse i en skål tills allt har blandat sig. Tillsätt 1 dl varm vanilj/mjölk och vispa snabbt ihop så att allt blandar sig. Häll ner äggsmeten i resten av mjölken i kastrullen.


3. Vispa allt ihop för hand och ställ kastrullen på plattan och låt allt sjuda på låg värme tills krämen börjar tjocka. (vispa hela tiden så inte vaniljkrämen bränner fast i botten på kastrullen).


4. Ta kastrullen åt sidan o tillsätt smöret, vispa tills allt smör har smält. Sila vaniljkrämen igenom en trådsil ner i en skål. Plasta över och ställ in i kylen.


×


Gör så här med croissanter:

1. Börja med att platta ut 500 g smör till en kvadrat i ett bakplåtspapper och ställ in i kylen.


2. Lös upp jästen tillsammans med mjölken i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop degen i maskin med krok i 3 minuter på låg hastighet och 2-3 minuter på lite snabbare hastighet.


3. Ta ut 40 gram av degen och lägg den åt sidan. Forma den stora degbiten till en liten kvadrat och plasta in degen och låt vila i frysen i 30 min.


4. Värm chokladfärgen i mikron i 30 sekunder i taget tills den blir flyttande. Färga degen och jobba med händerna med att dra isär och rulla degen, när deg biten är helt röd så plastat du in degen och lägger i kylen.


5. Kavla ut degen till en rektangel, lägg smörplattan på degen och vik över degen så att den täcker smöret. Börja med att kavla ut degen till en kvadrat och vik sedan degen tre gånger (3-slag), plasta och låt degen vila i kylen i 30min så att den släpper sin spänning.


6. Kavla ut degen igen till en rektangel och vik ett 4-slag, plasta och låt vila i kylen 30 min.


7. Kavla ut degen igen och vik ett 3-slag, plasta och låt vila 30 min i kylen.


8. Kavla ut den röda degen till en rektangel som är lika stor som den andra rektangeln från kylen. Lägg den fula sidan uppåt på den stora rektangeln och pensla med lite vatten, lägg nu den röda rektangeln uppepå och se till att den täcker.


9. Kavla nu ut degen så att den blir 5 mm tjock, 40 * 48 cm - se till att den röda sidan hamnar neråt på bakbordet. Skär ut lika stora triangel bitar. Dra lite försiktigt i varje triangel så att dom blir lite längre.


10. Skär jordgubbarna i halvor och lägg en jordgubbe halva i mitten på långsidan av triangeln och en chokladbit. Rulla nu ihop till en croissant och se till att ändan hamnar under den ihop rullande croissanten.


11. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med en bits mellan rum, täck över med plastfolier och låt croissanterna jäsa i ett lite varmare rum i 2-3 tim till dubbla storlek.


12. Grädda på 200°C grader i 13-15 min, tills dom fått en fin gyllenbrun färg. -Gör sockerlag 1 dl strösocker + 1 dl vatten och värm i 3 min i mikron tills sockret har läst upp sig. Pensla croissanterna direkt när dom har kommit ut från ugnen. Lägg dom sen på ett bakgaller och låt dom svalan av helt.


13. Vispa grädden till lagom fasta toppar och vänd ner vaniljkrämen i grädden. Fyll en spritspåse med en liten rund tyll, gör ett litet håll i botten på croissanterna och fyll med glasskrämen.


14. Spritsa lite på toppen av croissanterna och toppa med chokladbitar/jordgubbar.

Ha en fin kväll och lycka till med dessa godbitar!

71 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla