Fika med Hanna Logo.png

Skogens läckerheter dessert

Skogens läckerheter..

Vem älskar inte att gå i skogen och plocka skogens läckerheter.

Här ikväll försökte jag skapa en ny dessert med blåbär, hjortron, vanilj.

En bärig och sötsyrlig dessert som passar perfekt att servera efter en tyngre middag!

☀️Snart ska du få göra denna smaskiga dessert.☀️ Innan du börjar så ska du planera in när du vill göra dessert, det går bra att göra fyllningen 1-2 dagar innan. Toppningen och dekoration ska du göra samma dag och gärna en stund innan serveringen. Läs igenom receptet och handla hem allt du behöver, så du inte står där och har glömt hälften.Börja med att tänka ut vilken form du vill ha på dessert och hur många portioner. Använd helst en silikonform, för det blir så mycket lättare att få ut desserten och formen stannar kvar.


Blåbärs pannacotta, 6 portioner: 2 1/2 gelatinblad 2 dl blåbär färska/frysta 2 dl vispgrädde 3 msk strösocker 2 dl mjölk


Gör så här: Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten i 5-10 min. Häll ner blåbär, grädde, strösocker och mjölken i en kastrull och koka upp i 5 mim. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dom i kastrullen. Ta fram en stavmixer och mixa blåbärs pannacotta och sila av med en trådsil. Fyll upp i silikonformarna till hälften och ställ in i frysen i 6 timmar.Hjortronkräm: 5 dl hjortron färska/frysta 2 dl vatten 2 msk strösocker


Gör så här: Rensa och skölj av bären om dom är färska. Är bären frysta så tinar du dom i mikron och sen resan ut skräp som kan ha hamnat med i förpackningen. Häll hjortron, vatten och socker i en kastrull och låt det koka upp i 5-10 min. Ta fram en stavmixer och mixa allt, sila sen bort kärnorna och häll upp krämen i silikonform kupol (diameter 3cm). Låt krämen svalna av och ställ in i frysen i 1 timme tills kupolen har fryst.


Vaniljpannacottan, 6 portioner: 2 1/2 gelatinblad 1 msk vaniljsocker 1 knivsudd vaniljpulver 2 dl vispgrädde 3 msk strösocker 2 dl mjölk


Gör så här: Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten i 5-10 min. Häll ner vaniljsocker, vaniljpulver, grädde, strösocker och mjölken i en kastrull och koka upp i 5 mim. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dom i kastrullen. Låt vaniljpannacottan svalna av helt, ta fram silikonformarna ut från frysen både blåbärs pannacottan och hjortron krämen. Ta en kupol (hjortron kräm) och lägg i mitten på blåbärs pannacottan. Fyll på sen med vaniljpannacottan upp till kanten. Ställ in i frysen och låt allt stelna i 6 timmar. Sockerkaka/Kaksmulor m.m: Här kan du välja själv vad du vill lägga i botten på dina serverings skålar. Om du vill ha sockerkakas smulor eller kaksmulor så kan du ta kakao eller några droppar karamellfärg och färga. Använd fantasin och det du gillar att äta. (Jag använde sockerkaka, som jag smulade ner och färgade med kakao, lite kaksmulor som jag färgade).

Mirror glaze: Räcker till en hel tårta. 225 gram vit choklad (hackad) 5 tsk gelatinpulver + 4 msk kallt vatten 2 ½ dl strösocker 1 1/2 dl vatten 1 dl flytande glykos sirap 1 1/2 dl kondenserad mjölk Karamellfärg/pastafärg (blå, lila) Metallica färg (lila, blå) Guld/silver pulver (ätbart) Gör så här: Börja med att lägga den vita chokladen i en stor bunke som tål värme och stavmixer. Blanda gelatinpulver med vattnet i ett glas, rör om och låt det svälla. Mätt upp socker, vatten och glykos sirap i en kastrull. Värm tills allt socker löst sig, under tiden har du i en sockertermometer och värmen ska nå upp till 105°C grader. Ta av kastrullen från platan och tillsätt den stelna gelatinet i sockerblandningen och rör om tills du har en slät smet. Tillsätt sen kondenserade mjölken och rör om ytterligare, häll sen blandningen över den vita hackade chokladen. Låt blandningen stå i 2-3 min och sen blandar du runt med en slickepott tills chokladen har smält. Häll ner några droppar av varje färg och guld/silver pulvret och mixa försiktigt tills du får en slät smet. Sila sen smeten igenom en trådsil för att få bort eventuella luftbubblor. När glazen är 32–35°C grader är det dags att hälla den över pannacotta bakverken. Ta fram silikonformen/silikonformarna från frysen och dra försiktigt av formen och ta ut pannacotta bakverken. Placera på ett galler eller på mina glas/skålar och häll sedan glazen över pannacotta bakverken så det täcker över allt. Låt glazen stelna till lite innan du flyttar över pannacotta bakverken över till serverings skålarna.


Dekoration: Sen är det bara dekorera med färska bär, dessert såser, färska kryddor och m.m tills du känner dig nöjd. Servera dit mästerverk och njut!👌🏻OBS: När man jobbar med mirror glaze bör basen/kakan ha en slät yta som möjligt. Eftersom alla ojämnheter syns igenom glazen. Så det är därför jag använder silikonformar till allt som ska ha mirror glaze!
1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla