Fika med Hanna Logo.png

Skapa dom magiska påskäggen/påskägg praliner till påsken.

Hej Hej. Vill bara säga att NI är helt underbara och tusen tack för alla kommentar och kärlek jag har fått på mina färgglada påskägg/påskägg praliner. När man vill skapa något helt nytt till påsken så börjas det med en liten inspiration som sen aldrig tar slut. Men hjälp av en/flera formar, lite chokladfärg/pulver, svamp, choklad så kan man skapa fram något helt magisk.


BÄSTA med detta är att inget påskägg blir desamma nån gång.

Nu är det väldigt många som har hört av sig, både med att dom vill lära sig hur man gör äggen, försäljning och tävlingar. Allt kommer att hända det lovar jag er, men vi får ta en grej i taget för annars så kommer det bara bli kaos.


Så första steget blir, jag kommer visa er hur jag gjorde mina påskägg/påskägg praliner. Många av er tycker att detta ser jätte svårt ut? Ja det är faktiskt både och för det mesta handlar det om: tempererad choklad, putsa formarna rätt, konsten att måla är inte svårt. Som jag sa i början: Ingen av mina ägg blir samma, för ni kan se att alla blir olika. Skulle man få samma så ska man vara kyckling lottade att man lyckades!


P,st LÅT ÄVEN BARNEN/VÅRA GAMLA HJÄLPA TILL!

För att skapa dom magiska äggen behöver du:

Påskägg formar i hårdplast/plast/silikon

Börja med en liten modell först, mina ägg jag visar er är bara: 3,5 x 4,8 cm = 6 st ägghalvor.

Chokladfärg/chokladpulver/ätbart pulver.

NY disksvamp/tvättsvamp

Engångshandskar

Pensel

Ljus, mörk, vit choklad - valfri märkte men jag använder riktigt fin kvalitet.

En slätt spackelspade

TÅLAMOD


OBS: Tänk på att vis färg kan vara extra stark och ge utslag på barn!

Kolla så att dina barn/dom du ska bjuda på tål färgen innan du köper den.

Gör så här:

1. Börja med att ta fram så många färger du vill använda. Plocka även fram så många skålar/skedar som behövs till färgerna.


2. Använder du samma färg som jag (Chokladfärg Sugar flair). Värm chokladfärgerna i mikron i 10 sekunder i taget. Mellan varje uppvärmning ska du skaka burken ordentligt tills chokladfärgen har smält. Häll sen upp chokladfärgen i skålarna!


3. Använder du pulver: Temperera vit choklad Hacka chokladen om det behövs, värm halva mängden till 45°C. Rör ner resten av chokladen och blanda tills temperaturen är 25 – 29°C för vit choklad. Värm därefter upp den till och 29°C, tillsätt en liten mängd pulver och rör runt tills du har fått önskad färg.


🚫DISKA inte chokladformarna i diskmaskinen!

Rengör chokladformarna i varmt vatten utan diskmedel. För att undvika att chokladen/pralinerna fastnar i formen: Torka formen med en kökshandduk och där efter med bomull ”noggrant”. (Om man har vodka hemma kan man putsa rent formarna en extra vända med vodka efter bomullen).

Kör du med disksvamp - klipp/dra bort grovsidan först!

Klipp sen mindre bitar av disksvampen/tvättsvampen tills du får lika många bitar som du har i färger. Jag behövde 7 st bitar till alla mina färger.

Använd fantasin och välj vilken ordning du vill börja med färgerna.

Sätt inga stopp för dig själv eller barnen, låt glädjen av fantasin köra på.

1. Doppa ena ändan av svampen i färgen och dra bort överflödig färg.

2. Dutta nu i formen efter vad du känner. Fortsätt så tills du känner dig nöjd, här kan du även välja själv hur mkt färg du vill ha.


3. Vill du ha en färg som ska synas extra mycket så tar du bara mera av färgen när du ska dutta.

Vill du ha färg stänk i formarna??

1. Doppa pensel/fingertopparna i färgen och skvätt på tills du känner dig nöjd.


2. OBS, se till att du inte skvätter över allt bara!


3. Låt färgen i formarna torka i rumstemperatur när du känner dig klar.

Vill du lägga ett lager med färg efter allt duttande??

1. Låt alla färgerna i formen torka upp först.


2. Välj vilken färg du vill använda och se om du behöver värme lite extra.


3. Ta ca 1 tsk färg och häll i en form i taget och vänd runt så det hamnar över allt. Fortsätt så tills alla formar är fyllda med färg.


4. Skrapa bort all överflödig choklad/färg på formen.


5. Låt sen färgen torka i rumstemperatur igen.


Välj önskad choklad som du vill fylla dina chokladägg/praliner med och temperera chokladen. Du hittar allt här: https://www.arla.se/recept/fakta-tips-och-ravaror/dessertakademien/chokladguide/temperering-av-choklad/


Gör så här: 1. Häll ca 1-2 tsk choklad i varje ägghalva och vänd runt formen så att det hamnar choklad över allt.

2. Vänd formen upp och ner och låt all överflödig choklad rinna ut = häll tbx till formen.

3. Skrapa bort all överflödig choklad på formen = häll tbx i skålen. Låt chokladformarna stelna i rumstemperatur eller en stund i frysen. (Vi vill inte slänga bort nån choklad)

4. Sanningens ögonblick HUR BLEV DOM??

5. Vänd formen upp och ner knacka lite lätt ut påskägg om det behövs. Oftast ramlar dom ut av sig själva när man vänder dom upp och ner.

6. Värm en tallriken över vattenbad och ta dina choklad påskäggskal och lägg den på tallriken. Så att kanterna smälter och blir jämna. Vänd dom sen upp och ner och gör samma sak med nästa. Se till att du får samma storlek när du smälter choklad påskäggskalen.

7. Sätt försiktigt ihop choklad påskäggskalen ihop med varandra och låt dom stelna i rumstemperatur.

8. Vill du att choklad påskäggen ska stå upp? Smält botten lite lätt på den varma tallriken över vattenbad.

9. Hoppas att du blir nöjd över dina choklad påskägg!

Du får gärna tagga mig eller skicka bilder hur dina blev påskägg praliner blev.

Vill du göra praliner? 1. Börja med att välja en/flera fyllningar du vill göra = du hittar allt på Google!

2. Gör dina fyllningar efter beskrivning och låt dom svalna av helt. 3. Ta ut/fram dina formar och fyll dom till hälften, låt fyllningen stelna i rumstemperatur eller i frysen.

4. Ta fram formen och häll på ett tunt lager med tempererat choklad på hela formen. Dra ett jämt lager med spackelspaden så att du fyller alla håll med choklad. Se till att du får bort all överflödig choklad. Låt chokladen stelna i rumstemperatur eller en stund i frysen.

5. Sanningens ögonblick HUR BLEV DOM??


6. Vänd formen upp och ner knacka lite lätt ut påskägg praliner om det behövs. Oftast ramlar dom ut av sig själva när man vänder dom upp och ner. Hoppas att du blir nöjd över dina praliner! Du får gärna tagga mig eller skicka bilder hur dina blev påskägg praliner blev.


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla