Fika med Hanna Logo.png

Resan till första rabarber skörden.

Hej Hej! Det är första gången som man kan ha egen odling och börja odla ordentligt. Sen skiljer det sig vart man bor och där man har bott så har man ALDRIG vart med om att det växer så här fort. Allt man odlar säger man poff poff och man hinner knappt vara beredd.


Jag har inte aldrig gillat rabarber i mitt liv och när det kommer till odling med rabarber så är man helt NY! Har så många frågor och fundering så jag lägger all energi på min mor.

För hon har odlat rabarber och vet hur allt funkar, sen har man Facebook och Google men svaren där är ju sådär!


Men ni ska få följa min härliga resa med min första rabarber skörd i huset. Redo??

6 Feb 2020. Flyttade vi från storstan Göteborg och lämnade lägenheten, det kände både bra & dåligt med flytten. Men ändå såg man fram i mot med huset och vårt nya äventyr. Längtan till trädgården och odlingen va stor, även frågan med mina gröna fingrar.


Bye Bye Göteborg...

8 Feb 2020. Den stora flytten började redan igår till huset i Kinna.


Idag flyttade vi in helt och sov våran första natt här. Det var den lugnaste och mysigaste natten på länge, så här tyst har vi aldrig haft det eller sen dom började bygga all skit i Göteborg. Kan säga att vi stortrivs i huset och med den stora trädgården. Längtar vi tbx till Göteborg?? Haha, NEJ det gör vi inte..


Dagarna går och man har börjat att spana runt i trädgården för att börja planera odlingen. Även hitta vad som finns i trädgården, vi hade inte fått veta så mkt av dom gamla ägarna i huset. När vi flyttade in i feb så kom det både snö, regn och storm. Det fanns inte så mycket att se eller vara ute som man hade hoppas på.


Men men vad gör det? Vi har många dagar på oss och längta till!

29 Mars 2020.

På andra sidan av vägen utan för vårt hus så hade vi en liten parkeringsplats. Det låg även en hel del grejer, så jag drog iväg ett sms till dom gamla ägarna i huset för att se om det va vårat.


Fick ett sms: Allt som ligger där till hör er.

När man fick veta att allt tillhörde oss så passade jag på att gå och kika vad som fanns. Tänk vad mycket man kan hitta och framför allt när det kommer till odling. I dom gamla pallkragarna så växte de upp lite rabarber.


Kan säga att gubben blev helt överlycklig när man fick veta att vi hade rabarber.


Men dessa såg inte så pigga eller glada ut, tanke på vart dom hade hamnat. Jag drog fram mob och började googla lite om rabarber, först vill jag börja lära mig om rabarber även flytta dom. Efter en stund i solen och skuggan så hade jag hittat min svar.

Då kör vi igång, började med att gräva upp hela rabarbern.


Tips: Gräv upp en bra bit ifrån rabarbern desto större hållet blir ju mera rötter får du med. Tänk även på att du måste gräva väldigt djup med, jag vet inte hur gammal min rabarber är så vågade inte chansa.


Som tur var, så var den inte så stor och hade inte så mycket rötter med sig.

Sen grävde jag även upp pallkragen, perfekt att använda den som ram och sätta rabarberna i den. Kommer säkert få många klagomål eller frågar på varför jag har pallkrage runt min rabarber.


Svaret är enkelt: Jag håller väldigt mkt ohyra ifrån mina rabarber och låter den inte sprida sig vidare. Utan jag vill ha den på ett ställe och vill kunna bestämma över storleken. När man har småbarn så vet dom också att dom inte får vara där och leka.

(Börja med att hitta en bra plats för rabarberna med mycket sol)


Jag började med att gräva ut ett hål som var dubbelt så stort och satte pallkragen på plats. Vattnade hållet ordentligt och fylla den med lite planteringsjord för frukt & grönt. Tog sen en näve kogödsel jord och vattnade lite till, satta ner min rabarber och fyllde igen hållet med hälften planteringsjord och markjord. Vattna rabarberna ordentligt med ljummet vatten. Fortsätt att göra det i 1-2 dagar i veckan beroende på vädret.

20 April 2020.


Jag har vattnat mina rabarber 1-2 gånger i veckan beroende på vädret. Idag la jag nyklippt gräs runt min rabarber för att ge den lite extra värme. Vi har fortfarande minus grader på kvällarna/nätterna/morgonen. Som ni kan se så har min rabarber tagit sig rätt bra och stortrivs på sitt nya ställe. Jag fortsätter med vattningen och tittar till den jämna mellanrum.

27 April 2020.

Efter regn så kommer solsken, passade på att titta till min rabarber för att se hur den mår. Som ni kan se så VÄXER den väldigt fort och blir bara större och större, en så länge har det inte kommit nån blomma som man kan se bland bladen.

Skörda innan stjälken går i blom, har hört så mycket olika varianter på när man ska skörda blomman. Det finns dom som tydligen inte skördar den alls.


Hur ska man ta bort blomman?

Dra bort blomman som man gör med rabarber eller skär bort blomman ända ner eller nästan hela vägen? Ja dessa frågor gör än knäpp när man får olika svar!


Jag frågade min mor om hjälp, hon bad mig skära bort blomman så långt ner det går.

Tanke på att det kommer ett gäng nya blad så ville jag inte gå hela vägen. Ja, det är också rätt och man kan göra så här också. Nu kommer det komma nya stjälkar med blad, så vi kommer få en fin skörd under hela sommaren och mycket med rabarber.0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla