Fika med Hanna Logo.png

Rökig Whisky-Glass Med Rökig Whisky kolasås.

OBS: EJ glass för barn/köra bil efteråt!

Det finns inget godare än att göra sin egna hemmagjorda glass under sommaren. Det bästa är att mitt recept behöver du inte krångla med nån glassmaskin, utan den här kan du frysa in direkt. Framför allt när man blir riktigt sugen på en smak som oftast inte finns att köpa. Då är det perfekt att ställa sig i köket och slänga ihop en glass med sin favorit smak, mina glassar brukar ta mellan 3tim-12tim (kan bli längre) att göra. Beroende på vilken smak/vätska du kommer att ha i glassen. Whisky glassen behövde 12 tim på sig att frysa. Slänger man ihop den på kvällen så har man glassen dagen efter.


Är du redo att göra en riktigt god whisky glass som du sent kommer att glömma? Ett glass recept som man själv har kommit på under åren man skapar fram glassar. Det bästa är att du behöver ingen glassmaskin heller. (Gillar du inte rökig whisky så kan du välja en whisky som du gillar)

Whisky-gräddglass:

4 dl vispgrädde

1/2 burk med kondenserad mjölk

1 tsk glykossirap

1 st gelatinblad

1 dl valfri smakrik whisky + termometer som tål värmeWhisky kolasås:

1 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

2 msk valfri smakrik whiskyTill glassen/kolasåsen:

1 st sockerkaksform/glassbunke

1 st dressing flaska - fylla whisky kolasåsGör så här, whisky kolasås:

1. Häll ner vispgrädde, strösocker, ljus sirap i en stor kastrull och blanda runt. Låt det koka på medelhög temperatur i 8 min.


2. Tillsätt whisky och vispa runt lite, låt det koka i ytligare i 4 min, smaka av om du är nöjd med smaken. Häll sen whisky kolasåsen i dressing flaska och ställ i ett kallt vattenbad. (Whisky kolasåsen ska svalna av helt).Gör så här, glassen:

1. Häll ner whisky i en kastrull och sjuda på låg värme tills whiskyn når ca 85-90°C och halverat till 1/2 dl. (Ha koll under hela tiden - va redo med ett lock fall olyckan är framme).


2. Häll ner whisky i en värmetålig skål/glas och ställ i ett kallt vattenbad. Whiskyn ska svalna av helt innan du häller den i glassen.


3. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min.


4. Häll ner grädden i en stor skål och vispa tills grädden blir fluffig och ger mjuka toppar. Häll ner kondenserad mjölk och vispa snabbt ihop allt. Ställ åt sidan.


5. Häll i glykossirap i ett glas och tillsätt sen gelatinbladet och värm i mikron i ca 2-4 sekunder på högsta värmen tills allt blir flytande. Häll ner whiskyn och blanda runt allt.


6. Häll ner gelatin/whisky vätskan i skålen med den färdig vispade grädden/kondenserad mjölken och vänd runt noggrant med en slickepott.


7. Häll/klicka ner en liten mängd glass i sockerkaksform/glassbunke och ringa sen över med lite whisky kolasåsen på glassen. Fortsätt o varva med whisky glass/kolasås tills glassen tar slut, spara whisky kolasås som blir över i kylen.


8. Ta en matkniv/grillpinne och kör runt lite i glassen så att det blandar sig. Täck över med locket/plastfolier och ställ in i frysen i 12 tim eller längre.


9. Ställ fram glassen/kolasåsen i rumstemperatur i 10-20 min beroende på hur varmt det är och skopa sen upp glassen. Fyll i glasstrutar/skålar och servera din whisky kolasås.


✸Tagga en vän som skulle älska den här whisky glassen/som ska göra en✸ 🌟🌟🌟🌟🌟Fick glassen av dom som har ätit den!


60 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla