Fika med Hanna Logo.png

Pizzadeg med 3 timmar jäsning

Vem kan tacka nej till en rykande het frasig pizza, har du tid över att vänta på en god pizza? Vilken pizza du än känner för just idag så har du recept för grunden här. Denna gången hittade jag en stor favorit som gör härliga pizzadegar, receptet kommer i från: Paolo Roberto! Men jag använder torrjäst istället för färsk jäst och ändrat lite i jäsnings tiden och sen kör jag på varmluftsugn för det blir mycket godare.

Ingredienser 4 portioner:

Vill du ha ut mera av degen så dubbla receptet bara.

4 pizzor 2 tsk torrjäst 3,5 dl vatten, (45°C grader) 7,5 dl vetemjöl special 1,5 tsk salt


Gör så här: 1. Blanda torrjäst med 1 dl mjöl i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Låt stå i ca 10min. Tillsätt 1 dl av vattnet och rör ihop till en jämn smet. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med saltet. Häll ner resten av mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en jämn deg.


2. Arbeta degen i 10 minuter i en köksmaskin eller med degkrokar på en elvisp, tills den känns smidig och elastisk. Det går även bra att arbeta degen för hand, men då är det viktigt att knåda den lite längre i ca 20min, och med lite mer kraft. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i 3 timmar.


3. Sätt på ugnen i god tid innan det är dags att grädda pizzorna. Sätt ugnen på 250°C om du kör på vanlig ugn, vill du köra på varmluft tar du istället 175-200°C. Dela degen i bitar om 200 gram (om du inte redan har gjort det).


4. Placera en degbit på en arbetsyta täckt med lite mjöl. Tryck och platta ut ena halvan av degen, först med fingertopparna, och sedan med mer av fingrarna. Vänd på degen och gör samma sak på den andra halvan, tills hela degplattan är ganska tunn och jämn.


5. Fatta tag i kanten på degen med vänster hand och sträck den lite. Vänd degen över den andra handen och kasta den försiktigt tillbaka ner mot bänken. Upprepa detta några gånger. Man »kastar« degen för att man vill ha den tunn och luftig, utan att trycka för mycket på den.


6. Observera att pizzabottnen inte ska ha sin fulla storlek nu, det kommer nämligen i nästa moment. Lägg pizzabottnen på en uppnervänd ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg på önskad fyllning och grädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter beroende på fyllning. Lycka Till!

358 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla