Fika med Hanna Logo.png

Påsktårta/Påskbakelse


Påsken närmar sig! Nu är det inte långt kvar till påsk och man börjar bli smått sugen på att börja små handla och börja pynta upp här hemma. Men för att komma in i stämningen lite extra mycket så har jag redan börjat att tjuv baka här hemma. Så man måste ju börja och experimentera lite så man vet vilken tårta man ska göra till påsk. För man vet ju aldrig när man får förfrågan: Hanna kan du inte baka en tårta/bakelse till påsk som vi ska äta efter middagen?? Så står man där och säger ja, sen blir det sömlösa nätter och man kommer inte på något vad man ska baka. När sista dagen kommer så slänger man ihop något och då står man där. Nä tack jag hoppar gärna över dom stunderna, för oftast har det slutat både bra och dåligt. Så detta året så tar jag min chans och börjar med att tänka ut och prövar mig fram för att hitta den bästa tårta/bakelse till påsk. Som kanske kan passa till er alla där ute!

Idag fick det bli en extra god påsktårta med smakerna:

-Choklad -Mango -Citron -Passionsfrukt

Sju steg till en perfekt påsktårta/påskbakelse!

Påsktårta/Påskbakelse, steg 1! Tårtbotten 3 lika delar: 3 st lika stora glas Ägg Strösocker Potatismjöl Mjöl 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 4 msk kakao Till formen: Smält smör Ströbröd

Gör så här: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°C grader.

2. Utgå alltid från ägget och knäck det i ett glas först. Sen mäter du upp sockret i det andra glaset så det blir lika mycket. Sen häller du mjöl, potatismjöl i det tredje glaset så det bli lika mycket där också. I det tredje glaset häller du sen ner kakaon, vaniljsocker och bakpulvret.


3. Häll nu äggen och strösocker i en bunke och vispa tills det blir vitt och pösigt. Ta sen fram en sil och häll i det tredje glaset o sila ner det i smeten och vispa snabbt ihop allt tills det blir en slät smet.


4. Smörj formen/formarna med smör och häll runt sen med ströbröd så det täcker över allt. Häll i smeten i formen/formarna och grädda längst ner i ugnen i ca 30-40min.

Andra steget.

Italiensk maräng:

1/2 dl vatten

2 dl strösocker

2 äggvitor


Gör så här:

1. Blanda vatten och strösocker i en kastrull och låt det koka till 118℃.


2. Under tiden kan du vispa äggvitorna till ett skum, häll sedan ner sockerlagret i en tunn stråle i skummet och under tiden ska du vispa kraftig tills du får en styv, tjock och glansig maräng. Fortsätt och vispa tills marängen har svalnat av och ställ den åt sidan..Tredje steget. Grädden: 2 dl grädde Gör så här: . 1Häll grädden i en bunke och vispade grädden tills den börjar bli lite fast.


.Fjärde steget. Fruktpurén: 2 msk mangopuré (barnmat) 2 dl Bravo smoothies (mango, passionsfrukt 3 st passionsfrukt 1/2 dl vatten 3 st gelatinblad 2 tsk citronsaft


Gör så här: 1. Börja med att blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 15 minuter.

2. Blanda sen mangopuré, smoothies, citronsaft, passionsfrukten och vatten i en kastrull och värm upp fruktpurén.


3. Krama ut vattnet i gelatinbladen och vispa ner det i fruktpurén. Sila sen av fruktpurén och låt den svalna av utan att stelna.

.Femte steget.

Fruktpurén mousse:

1. Vänd nu ner purén i marängen och vänd runt förhand tills allt blandar sig.


2. Ta sen den lättvispade grädden och vänd ner lite i taget tills allt blandar sig.


3. Ta fram önskad form eller former och häll upp tills det är 4 cm kvar till kanten och ställ in i frysen. Det kommer ta ca 2-4tim innan den har stelnat beroende på hur stor formen är

.Sjätte steget

Passionsfruktsgelé:

1/2 dl koncentrerad juice med passionsfrukt

2 dl vatten

4 st passionsfrukter

3 st gelatinblad


Gör så här:

1. Börja med att blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 15 minuter. Skrapa ut innehållet i passionsfrukterna och häll i en kastrull med koncentrerad juice och vattnet.


2. Låt allt koka upp i 3min och ta kastrullen från plattan, krama sen ur vattnet i gelatinbladen och vispa ner det i kastrullen. Sila sen av passionsfruktsgelén så du blir av med alla kärnorna från Passionsfrukten.


3. Låt sen Passionsfruktsgelén svalna av i rumstemperatur, när den har kallnat så tar du fram till moussetårta från kylen och häller på Passionsfruktsgelén tills du får din önskad höjd i formen.


4. Ställ sen tårtan i kylen och låt den stela i 2tim, du kan även ställa in den i frysen om du inte ska äta den efter 2tim. När du ska äta den så ställ in den i kylen så den får tina i 3-6tim innan servering.

.Sjunde steget.

Dekoration:

Dekorera valfritt efter önskad still på tårtan/bakelsen.

🐥Lycka Till🐥


12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla