Fika med Hanna Logo.png

Nöt fria bondkakor

Bondkakor är ljuvligt goda och smakrika och knapriga småkakor som går lätt att baka. Degen går bra att frysa in i rullar om du snabbt vill ha nygräddade kakor utan att behöva blanda och knåda. Bara ta fram, skära upp och grädda!


OBS var noga när du mäter upp vetemjölet. Det absolut vanligaste felet är att man tar för mycket mjöl. Tänk på att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen, då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i ett litermått eller väg det på en våg. (När man ska trycka ihop degen till två lika stora klumpar. Gäller en sats deg, om du gör dubbel sats så gör 4 st klumpar o.s.v.

Tid: 30 min + 2 h i kylen Bondkakor 70-100 st

Ingredienser: 5,5 dl vetemjöl (330 gram) 2 dl strösocker 1 msk ljus sirap 1 tsk bikarbonat 1 msk vatten 200 g smör eller margarin


Gör så här: 1. Mät upp smör, strösocker och sirap och låt stå framme i rumstemperatur så att smöret mjuknar. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det snabbare.


2. Blanda bikarbonat och vatten i en liten skål. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en jämn smet. Tillsätt vetemjölet och bikarbonatet utblandat med vatten (rör i det så att inte bikarbonatet ligger på botten).


3. Arbeta ihop degen, efter hand blir degen som små klumpar och det brukar ta ca 1-3 minuter så är det lagom att avsluta med elvispen och sedan trycka ihop degen med händerna till en klump. Det ska gå lätt att trycka ihop degen till en klump.


4. Om det inte gör det, kör lite mer med elvispen men troligtvis har du tagit för mycket mjöl. I så fall kan du tillsätta lite vatten eller tillsätta mera smör. Tryck ihop degen till två lika stora klumpar. rulla ut varje degklump till en avlång rulle, ca 25 cm långa, 4-5 cm i diameter.


5. Rulla in rullarna i plastfolie och lägg in dem i kylen ca 2 timmar eller längre tid tills de blivit hårda. De kan även läggas in i frysen lite kortare tid om man har bråttom. Ta upp rullarna på en skärbräda och skär med en vass kniv ca 0,3-0,5 cm tjocka skivor.


6. Om rullarna är för hårda, låt dem ligga framme en stund i rumstemperatur och försök sedan skära igen. Lägg bondkakorna på plåtar med bakplåtspapper. Det behövs inte så mycket mellanrum, kakorna behåller formen ganska bra.


7. Om tjockleken på kakorna blir olika vilket de oftast blir eftersom det är svårt att skära exakt samma tjocklek, sortera gärna kakorna i olika högar för olika tjocklek och lägg ut dem på olika plåtar för att sedan grädda de med ungefär samma tjocklek på samma plåt för att alla kakor ska bli klara samtidigt.


8. Grädda bondkakorna mitt i ugnen i 200°C grader i ca 5-7 minuter tills kakorna fått en guldgul färg. Låt bondkakorna svalna. Sen är det bara att njuta och äta!

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla