Fika med Hanna Logo.png

Mjuka & fluffiga semmelbullar - BÄSTA!

Semlor är ett måste på fettisdagen och det finns 100 - tusentals olika recept. Men jag är ute efter den PERFEKTA mjuka och fluffiga semmelbullar! Jag har bakat en höjd av olika semmelbullar och testat allt, början kändes det bra men sen blev dom inte alls bra. Sånt gör mig GALEN, hur svårt kan det vara? Precis det va inte så svårt, hahah! När man låter hjärnan jobba med vågen så funkar allt! Tro mig detta kommer bli mitt BÄSTA recept på mina semmelbullar i år och resten av tiden framåt. För så här bra, har jag aldrig lyckas få mina semmelbullar. Ska bjuda på en video som visar vad jag menar, när man kan göra så här med en semmelbulle då är den PERFEKT!↓


❋När jag bakar så använder jag bara - Torrjäst i mina degar❋


❋Du behöver använda en våg för att lyckas så här bra & det är hemligheten igenom ett lyckat resultat när man bakar. För då får man exakta måttet man är ute efter och allt blir perfekt!❋

❋Vill du också ha dina semmelbullar så här perfekta? DÅ är mitt recept rätt för dig!↓

Mjuka & fluffiga semmelbullar: 458 gram vetemjöl - alla märken funkar!

25 gram strösocker

4 gram torrjäst

4 gram malen kardemumma

7 gram vaniljsocker

6 gram salt

230 gram mjölk - 38°C grader

70 gram vatten - 38°C grader

50 gram kallt smör

1 ägg


Pensling:

1 uppvispat ägg + pensel


Gör så här:

1. Vispa ihop vetemjöl, strösocker, torrjäst, kardemumma, vaniljsocker i en mellan stor bunke/skål eller i bakmaskinens bakbunke.


2. Tillsätt ägget, mjölken, vattnet och 2 gram av saltet och knåda ihop allt i 5min i bakmaskinen eller 10 min förhand.


3. Häll sen ner resten av saltet och knåda degen i 15 min i bakmaskin eller 30 min förhand.


OBS: Testa degen genom att göra ett glutenfönster! Ta ut en bit deg eller dra i en bit dig när den ligger i bunken, dra sen ut degen så att det blir ett fönster och håller degen ihop så att du fått en perfekt grunddeg. Skulle degen inte hålla ihop så får du knåda en stund till och göra om testet igen! ♡Ge inte upp, du klarar det♡


4. Täck över degen med plastfolier/bakhanduk och ställ in bunken/skålen i mitten på ugnen som är kall och tänd lampan.

5. Ta fram en värmetålig skål/bunke och fyll den med VARM vatten så att du nästan bränner dig. Placera sen skålen längst ner i ugnen och stäng luckan. Låt degen jäsa i 1 tim 10 min.

OBS: Nej du ska inte sätta på ugnen när degen jäser & låt degen jäsa sin tid!


6. Mjöla bakbordet lite lätt och häll ut degen, forma degen lite snabbt och ta fram vågen igen. 7. Bestäm dig vilken storlek du vill göra på semlorna eller om du vill göra flera storlekar!

⁕15 gram - mini semlor ⁕50 gram - normal stora semlor ⁕80 gram - stora semlor


8. Ta fram plåtar och bakplåts papper och gör allt redo för utbakningen.


9. Väg dina degbitar noggrant och forma/rulla dom till jämna bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dom små på en plåt, mellan stora på en plåt, stora på en plåt.

10. Täck över dom nu med plastfolier eller bakhanduk och ställ in dom i ugnen med lampan tänd! Tänk på att ställa dom rätt för dom ska kunna jäsa utan att nudda den andra plåtens botten/galler.


11 . Ta fram en värmetålig skål/bunke och fyll den med VARM vatten så att du nästan bränner dig. Placera sen skålen längst ner i ugnen och stäng luckan. Låt degen jäsa i 2 tim!


OBS: Nej du ska inte sätta på ugnen när degen jäser & låt degen jäsa sin tid!


12. Ta ut dina plåtar från ugnen & skålen med vatten och ställ dom på arbetsbänken. Låt dina semmelbullar jäsa tills ugnen blir helt varm och blir redo. Få ingen panik, låt dom jäsa!


OBS: Jag tycker att semlorna blir bäst i en varmlufts ugn, men alla har inte än!


13. Sätt ugnen på den temperatur du ska grädda semlorna: ❋Varmlufts ugn!

• Mini semlor: 4-5 min på 200°C

•Normal stora semlor: 6-8 min på 200°C

•Stora semlor: 10-14 min på 200°C


OBS, Tänk på att: Alla ugnar tar olika lång tid på sig! Kan du din ugn så lita på den, för alla tider stämmer inte alltid!


❋Under och över värme, vanlig ugn! •Mini semlor: 4-6 min på 250°C

•Normal stora semlor: 8-10 min på 225°C

•Stora semlor: 10-15 min på 225°C 14. Pensla en plåt med bullar i taget och grädda i mitten på ugnen tills dom har fått en gyllenbrun färg. Lägg dom på ett bakgaller och låt dom svalna av helt utan något på sig.


❋Alla fyllningar och idéer hittar du sen i dom andra recepten med semlor❋


Lycka till och skriv och berätta gärna vad du tycker om receptet! P,st följ gärna min resa på Instagram & Facebook också: fikamedhanna


Kram kram på er alla!
153 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla