Fika med Hanna Logo.png

Maskrossirap

Vi har så många fina blommor som växer vilt i naturen & på våra gräsmattor som alla ser som ogräs. I stället för att gå och muttra över hur du ska få bort maskrosorna från gräsmattan. Så plocka in dom istället och gör något riktigt gott istället, ja du kan ju göra saft, sirap, marmelad m.m med dessa vackra färgglada blommor som lyser upp!

*Dessutom är den vegansk också & har en liten smak som honung*

Maskrossirap:

0,5 l maskrosblommor - bara den gula blomman

0,5 l vatten

1 l strösocker

1 - 2 msk citronsaft

2-4 st rena lagom stora glasburkar eller i mindre glasburkar

1 st kaffe filter eller saft sil

1 stor skål

1 trådsil


Gör så här: 1. Skaka och skölj dina maskrosor noggrant så att alla små djur försvinner.


2. Ta fram en lagom stor kastrull och klipp bort ändan på maskorsblommorna så att du bara får bladen ner i kastrullen.


3. Tillsätt vattnet, citronsaft i kastrullen med maskrosbladen och låt allt koka upp på medelhög värme i ca 20-3o min under omrörningen mellan gångerna.


4. Ställ kastrullen åt sida och låt vätskan svalna av något i 5-10 min. Sila maskrosvätskan igenom kaffe filtret som står/ligger i trådsilen eller saft sil ner i skålen.


5. Häll nu tillbaka maskrosvätskan ner i kastrullen och tillsätt strösockret. Smält nu sockret på låg värme under omrörning i 20 min. Känns sirapen fortfarande för lös så låter den maskrosvätskan sjuda på medelhög värme utan att koka i 20-60min ytligare under omrörning mellan gångerna. (Min sirap behövdes kokas i nästan i 2 tim)


6. Häll nu upp sirapen i glasburkarna och skriva ut locket ordentligen. Låt sirapen svalna av helt under dagen/natten i rumstemperatur. Förvara burkarna på ett mörk och svalt ställe - eller i en jordkällare, jag ställde även in min burk som jag använder i kylen.


Vem säger nej tack till en kall och god sirap!?

#maskrossirap #maskrosor


122 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla