Fika med Hanna Logo.png

Majblommor = tre olika varianter

Godmorgon! Idag är det första MAJ och snart är det sommar, dagarna bara flyger förbi. Igår var det Valborg och kan säga att man hade helt och hållet glömt bort den dagen. Hahaha, så man tänker inte ens på vilka dagar det är längre.


För 2 dagar sen blev jag sugen på ett gäng färgglada bullar. Fick googla fram vilken färg årets majblomma hade i år, ja jag vet! Men jag köper inte majblommor eller har nån bra koll vilken färg / vad det ska betyda varje år.


Har kommit in i en ny banan igen med att skapa något nytt igen. Så denna gången fick det blir tre olika majblommor bullar till go fikat med barnen. Både få fram den otroligt fina färgen & en riktigt god smak som får än att längta till sommaren.

Detta inlägget kommer ge dig en färgsprakande bullsug & en längtan till sommaren!

Majblomma bulldeg: 25 gram färsk/torrjäst 1 msk kardemumma 1 msk muscovadosocker 2 tsk vaniljsocker 1/2 dl strösocker 1 tsk salt 100 gram rumstempererat smör i kuber 2 dl mjölk 3 1/2 dl vatten 11 dl vetemjöl Orange, röd, gul, rosa karamellfärgFyllning/Topping/Pensling: Vaniljkräm = tillsätt några droppar gul karamellfärg Uppvispat ägg Pärlsocker Smält smör + strösockerGör så här, bulldegen: 1. Blanda strösocker, jäst, mjölk, vatten i en bunke/skål och vispa snabbt ihop allt. Låt denna blandningen stå i 5 min.


2. Tillsätt sen kardemumma, muscovadosocker, vaniljsocker, vetemjöl och knåda ihop allt i 3 min. Knåda sen ner smöret tills allt har blandat sig in i degen.


3. Häll sen ner saltet och fortsätt knåda degen i 15-20 min tills degen släpper från bunkens kanter.


4. Ta upp degen på bakbordet och dela den på biten så att du får två lika stora bitar. Lägg tbx den ena degbiten i bunken och tillsätt några droppar röd, orange, gul karamellfärg och knåda degen tills du får en brandfärgad deg. (Ta några droppar i taget).


5. Lägg den brandfärgade degen i en skål och täck över med plastfolier eller bakhandduk. Fortsätt sen med den andra degbiten och tillsätt den rosa karamellfärgen. Knåda degen tills du får en härligt rosa deg, lägg sen degen i en annan skål och täck över med plastfolier eller badhandduken.


6. Låt degarna jäsa på ett varmt ställe i rumstemperatur tills du får dubbelstorlek. Det tar ca 1-2 timmar innan den har jäst upp.

Gul vaniljkräm: 2 dl mjölk 2 st äggulor 1 msk strösocker 1 msk maizena stärkelse 1 msk vanillinsocker 1 knivsudd vaniljpulver Gul karamellfärg 1 spritspåse


Gör så här: 1. Vispa samman mjölk, äggulor, socker, och maizena stärkelse i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar.


2. Smaksätt med vaniljsocker, vaniljpulver, gul karamellfärg och låt krämen kallna i spritspåsen innan du fyller dina bullar med vaniljkräm.


3. Om man inte vill göra egen vaniljkräm så funkar det lika bra med färdig köpt vaniljkräm. Välj den du gillar bäst. (Tillsätt några droppar gul karamellfärg).

(Tänk på att du inte får ut så många bullar om du vill göra alla 3 varianterna).

1. Mjöla bakbordet lite lätt och häll en deg i taget, knåda degen lite lätt och dela upp den i 3 lika stora bitar. Fortsätt samma steg även med den andra degen.


2. Lägg degbitarna var för sig och täck över med en bakhandduk. Ta en rosa deg bit och kavla ut den till en lagom stor rektangel, lägg den åt sidan och gör samma sak med den brandfärgade degen. (Se till att dom är lika stora). 3. Lägg nu den rosa rektangeln på den orange rektangeln och se till att kanterna hamnar jämt med varandra. Kavla ut degen lite till så att degen blir något tunnare.

Vaniljbullar med årets majblomma färg. När man vill piffa till kaffrepet lite extra mycket, samtidigt njuta med en riktigt god och färgglad bulle.

Vaniljbullar med pärlsocker: 1. Bre på ett tunt lager med vaniljkräm så att det täcker över allt. (Gör inget om det blir extra mycket på).


2. Vik ihop rektangelns ena sida över till den andra sidan med fyllning och nyp ihop kanterna lite lätt och kavla ut degen så den blir större.


3. Skär rektangeln 1cm breda remsor. Skär sedan en skåra mitt i varje remsa men stoppa 1 cm från den ihop vikta kanten som håller ihop degen så att det ser ut som en byxa.

4. Nu till det roliga, göra en snurra! Ta en remsa med byxben och ta åt sidan (så du får mera plats). 5. Snurra båda två benen runt varandra och sen rulla/snurra in flätan runt två/tre fingra på ena handen till en snurra. Fäst änden ordentligt under bullen så den inte snurrar upp under jäsningen.


6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på med pärlsocker.


7. Svårare än så här är det inte, tänk på att ingen bulle blir exakt samma när du har tvinnat/snurrat dom!


8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-60 min. Under tiden sätter du ugnen på 220°C grader.


9. Dags för gräddning: Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15-20 min tills dom har fått en fin färg. Ta ut bullarna ut från ugnen och låt dom svalna av något. Servera dina goda bullar till alla fikasugna gästerna.

*Lycka Till*

Majblommor sockerbullar med vaniljkräm, alltså hur glad blir man inte av att se dessa bullar?? Färgen får än att längta ännu mera till sommaren.


Sockerbullar med vaniljkräm och doppade i strösocker: 1. Bre på ett tunt lager med vaniljkräm så att det täcker över allt. (Gör inget om det blir extra mycket på).


2. Vik ihop rektangelns ena sida över till den andra sidan med fyllning och nyp ihop kanterna lite lätt och kavla ut degen så den blir större.


3. Skär rektangeln 1cm breda remsor. Skär sedan en skåra mitt i varje remsa men stoppa 1 cm från den ihop vikta kanten som håller ihop degen så att det ser ut som en byxa.


4. Nu till det roliga, göra en snurra! Ta en remsa med byxben och ta åt sidan (så du får mera plats).


5. Snurra båda två benen runt varandra och sen rulla/snurra in flätan runt två/tre fingra på ena handen till en snurra. Fäst änden ordentligt under bullen så den inte snurrar upp under jäsningen.


6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.


7. Svårare än så här är det inte, tänk på att ingen bulle blir exakt samma när du har tvinnat/snurrat dom!


8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-60 min. Under tiden sätter du ugnen på 220°C grader. 9. Dags för gräddning: Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15-20 min tills dom har fått en fin färg. Ta ut bullarna ut från ugnen och låt dom svalna av något. Pensla bullarna med smält smör och doppa dom i strösocker och lägg dom på ett serveringsfat. Servera dina goda bullar till alla fikasugna gästerna. *Lycka Till*

Majblommor bullar med vaniljkräm, vem skulle inte bli glad när man fick dessa på ett kafferep?? En vacker nyans av årets majblomma på ett serveringsfat. Majblommor bullar med vaniljkräm:

1. Ta en rund utstickare som är 3-5 cm i omkrets och stansa ut en massa runda cirklar tills det inte går mera.

2. Ta en cirkel deg och vik in ändarna mot varandra och typ ihop längst ner. (Du ska skapa ett blomblad). Fortsätt så tills du är klara med alla.

4. Med resten av degen rullar du ut små bollar som är 1-2 cm i omkrets. Lägg ut bollarna 9 bollar på en plåt med bakplåtspapper med en bra bits mellanrum. 5. Ta sen 4-5 st blomblad och sätt dom runt varje boll, tryck sen ner ett finger i varje boll så att du får en skåra. Fortsätt så tills du är klar med alla blommor.

6. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30-60 min. Under tiden sätter du ugnen på 220°C grader.

7. Fyll nu varje håll med en stor klick med vaniljkräm. Pensla sen varje bulle med ett uppvispat ägg.

8. Dags för gräddning: Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15-20 min tills dom har fått en fin färg. Ta ut bullarna ut från ugnen och låt dom svalna av något. Servera dina goda bullar till alla fikasugna gästerna. *Lycka Till*

💕Följ gärna mig på Instagram, Facebook: @Fikamedhanna 🌱Självklart kommer jag följa dig också.

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla