Fika med Hanna Logo.png

Leopard Bröd

Denna ljuvliga leopard bröd är mjukt och fluffigt. Det är enkelt att göra även om det ser krångligt ut & om du är en brödälskare kommer du att älska det här brödet också!

Vem skulle älska detta brödet på morgonen?

Mjuk & fluffigt leopard bröd, 2 st limpor:

458 gram vetemjöl - alla märken funkar!

25 gram strösocker

4 gram torrjäst

7 gram salt

230 gram mjölk - 38°C grader

70 gram vatten - 38°C grader

50 gram kallt smör

1 ägg

Ätbart svart pulverfärg/pastafärg/karamellfärg

Kakao/Ätbart brunt pulverfärg/pastafärg


Du behöver:

2 st avlånga brödformar/sockerkaksformar

2 ark med bakplåtspapper


Gör så här:

1. Vispa ihop vetemjöl, strösocker, torrjäst i en mellan stor bunke/skål eller i bakmaskinens bakbunke.


2. Tillsätt ägget, mjölken, vattnet, smör och 2 gram av saltet och knåda ihop allt i 5min i bakmaskinen eller 10 min förhand.


3. Häll sen ner resten av saltet och knåda degen i 15 min i bakmaskin eller 30 min förhand tills.


OBS: Testa degen genom att göra ett glutenfönster! Ta ut en bit deg eller dra i en bit dig när den ligger i bunken, dra sen ut degen så att det blir ett fönster och håller degen ihop så att du fått en perfekt grunddeg. Skulle degen inte hålla ihop så får du knåda en stund till och göra om testet igen! ♡Ge inte upp, du klarar det♡


4. Dela upp degen i 3 lika stora bitar och täck över den ena ljusa degen med plastfolier/bakhandduk och ställ in bunken/skålen i mitten på ugnen som är kall och tänd lampan.


5. Ta den andra ljusa degen och tillsätt svart pulver färg/pastafärg/karamellfärg & knåda tills du får en svart deg. Du kan behöva tillsätta lite mera mjöl om degen blir allt för kladdig. (Här får du tillsätta mängden av svart färg tills du blir nöjd), täck över degen med plastfolier/bakhandduk och ställ in bunken/skålen i mitten på ugnen som är kall och tänd lampan.


Ta den sista ljusa degen och tillsätt kakao/brunt pulver färg/pastafärg & knåda tills du får en mörkbrun deg. Du kan behöva tillsätta lite mera mjöl om degen blir allt för kladdig. Täck över degen med plastfolier/bakhandduk och ställ in bunken/skålen i mitten på ugnen som är kall och tänd lampan.


6. Ta fram en värmetålig skål/bunke och fyll den med VARM vatten så att du nästan bränner dig. Placera sen skålen längst ner i ugnen och stäng luckan. Låt degen jäsa i 1 tim 10 min.


OBS: Nej du ska inte sätta på ugnen när degen jäser & låt degen jäsa sin tid!


7. Mjöla bakbordet lite lätt och häll ut degarna, forma degarna lite snabbt till en limpa och dela upp till lika många bitar av varje färg så att du får ut ca 10-15 st.


8. Ta den bruna degen och rulla bitarna till långa korvar som är 2-3 tjock i diameter & 10-15 cm långa och lägg åt sidan.


9. Ta den svarta degen & rulla ut bitarna till långa korvar som är lika långa som dom bruna. Kavla ut dom svarta korvarna så att dom blir 4 till 6 cm breda. Pensla dom med vatten & lägg en brun korv på varje och placera den på mitten och rulla ihop & lägg åt sidan.


10. Ta den ljusa degen och rulla till korvar som är 16-17 cm långa och kavla ut så att dom blir 8 till 10 cm breda. Pensla dom med vatten och lägg en korv på varje och placera den i mitten och nyp ihop dom ljusa ändarna runt hela korven. Se till att den ljusa degen täcker hela korven runt om. Rulla sen ut dom lite lätt så att dom blir kanske 1-3 cm längre.


11. Knöla ihop bakplåtspapperna & lägg dom sen i brödformen/sockerkaksformen. Dela korvarna på mitten & nyp ihop ändarna som är öppnade. Dela upp korvarna så att du får 2 högar med lika många eller med 1 mera. Lägg nu korvarna 3 till 5st i rad i formens botten och lägg sen dom andra uppepå som en hög och gör lika dant i den andra formen.


12. Täck över dom med plastfolier eller bakhandduk och ställ in dom i ugnen med lampan tänd på ugnsgallret.


13. Ta fram en värmetålig skål/bunke och fyll den med VARM vatten så att du nästan bränner dig. Placera sen skålen längst ner i ugnen och stäng luckan. Låt degen jäsa i 2 tim!


OBS: Nej du ska inte sätta på ugnen när degen jäser & låt degen jäsa sin tid!


14. Ta ut dina formar från ugnen & skålen med vatten och ställ dom på arbetsbänken. Låt dina limporna jäsa tills ugnen blir helt varm och blir redo. Få ingen panik, låt dom jäsa!


OBS: Jag tycker att frallorna blir bäst i en varmlufts ugn, men alla har inte än!


15. Sätt ugnen på den temperatur du ska limporna!


❋Varmlufts ugn längst ner!

• Limpor: 25-30 min på 150°C


❋Under och över värme längst ner!

• Limpor: 25-40 min på 200°C


OBS, Tänk på att: Alla ugnar tar olika lång tid på sig!


Kan du din ugn så lita på den, för alla tider stämmer inte alltid!


16. Grädda limporna tills dom har fått en gyllenbrun färg.


Lägg dom på ett bakgaller och låt dom svalna av helt utan något på sig.


504 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla