Fika med Hanna Logo.png

Japansk mjölkbröd eller hokkaido

Man sitter och googlar runt och kollar på Youtube för att hitta något nytt recept för att testa. Jag har prövat att baka många olika bröd runt hela jorden. Det knasiga är att man blir lika paff varje gång över hur gott det är och hur brödet blir i konsistensen. Denna gången blev det Japan, ett luftig & fluffigt & mjukt och lättaste bröd.

”HOKKAIDO" Limpor 2st

Tanzhong (redning) 50 g vetemjöl (ca 1 dl) 120 g mjölk (ca 1 ¼ dl) 120 g vatten (ca 1 ¼ dl) Degen: 50 g torrjäst 250 g mjölk, kall (2 ½ dl) 96 g socker (ca 1 dl) 2 tsk salt 2 ägg 655 g vetemjöl (ca 11 ¾ dl) 125 g smör, rumstempererat Pensling mjölk

Gör så här: 1. Vispa samman ingredienserna till tangzhong i en liten kastrull. Smeten ska bli slät. Sjud på medelhög värme, rör hela tiden, tills smeten tjocknat och fortfarande går att hälla – det tar 6-10 minuter cirka. Häll över i en liten skål, täck med plastfilm och låt svalna i rumstemperatur.

2. Blanda torrjästen med mjöl i en bunke och blanda och låt stå i 10min och rör ut med lite av mjölken 45grader. Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, ägg och hela redningen (tanzhong). Häll i vetemjölet och knåda i cirka 5 minuter.

3. Skiva ned smöret och knåda i ytterligare 10-12 minuter tills degen är mjuk och lite klibbig. Lägg degen i en lätt smord bunke, täck med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

4. Ta upp degen på bakbord och dela den i 6 lika stora delar. Låt vila under bakduk i 15 minuter. Smöra två formar, ca 1 ½ liter, och pudra lite mjöl i. Det går också bra att klä formarna med bakplåtspapper såklart!

5. Mjöla bakbordet och rulla ut en degbit till en 20 cm lång rulle. Platta till så den blir cirka 10 cm bred. Det räcker att använda händerna – kavel är onödig. Rulla ihop från en kortsida till den andra. Lägg rullen i en form. Gör likadant med det andra degbitarna och fyll formarna – 3 rullar i varje. Jäs övertäckt med duk eller med plastfolier i 30-60 min på ett varmt ställe. Sätt ugnen på 175°C grader.

6. Pensla med mjölk och grädda längst ned i ugnen i 35-40 minuter. Eller när brödets innertemperatur når 92°C grader.

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla