Fika med Hanna Logo.png

Grytbröd med en härlig skorpa

Ett bröd som sköter sig nästan helt själv i en gryta. Men behöver sin extra tid för att bli ljuvligt god och få skorpan. Det bästa är att man behöver bara 5 bas ingredienser som alla har hemma.

Grytbröd: 25 gram torrjäst (4 tsk) 3 msk honung (ta lite extra om du gillar honung) 4 dl 40-45 grader varm vatten 7 dl vetemjöl special (vetemjöl funkar också bra) 2 tsk salt


Gör så här: 1. Man kan vispa med elvisp eller med bakmaskin eller knåda för hand. Vispa torrjäst med vattnet så det löser upp sig, låt jästbladningen vila i 10min tills blandningen har börjat skumma.


2. Vispa sen ner honungen och tillsätt lite mjöl i taget och tillsätt sen resten av mjölet och vispa sen i 7min, tillsätt saltet och vispa ytligare i 3min.


3. Vik ihop degen till en boll och täck bunken med en kökshandduk och låt stå i ca 1-2tim.


4. När degen har jäst klart, så tar du lite mjöl på bordet och tippar ut degen, den kommer vara lite klibbigt. Men det gör inget utan du blöter ner dina händer lite lätt så blir det lättare att arbeta degen.


5. Nu ska du INTE knåda degen utan vi vill behålla alla luftbubblor så att du får ett luftigt och mjukt bröd. Platta ut degen lite lätt och dra och vik kanterna av degen in mot mitten och fortsätt så tills du får en form av en rund boll.


6. Ta fram grytan och olja in hela grytan och locket. Vik ett bakplåtspapper och lägg i mitten på grytan och det gör inget om den täcker kanterna lite. Lägg nu tillbaka degen med skarven neråt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30-60 min.


7. Under tiden kan du flytta ner ugnsgallret till längst ner på ugnen och sen starta ugnen, vi ska maxa ugnens grader till 250°C grader.


8. När brödet har jäst klart sätter du ett lite snitt i brödet (du kan även snitta ett mönster om du vill det) Sätt på locket och ta grytan och ställ den längst ner på gallret.


9. Baka brödet i 10min och sen sänker vi värmen till 225°C grader och gräddar bröder i 30 minuter. När det har gått 30min så tar du av locket på grytan och gräddar brödet ytligare brödet i 20min tills du märker att det blir en fin skorpa och den får en härlig färg. (kör lite längre om du vill ha en mörkare skorpa.)


10. När bröd är färdigt, ta ut grytan från ugnen. Låt grytan svalna lite innan du lyft ut brödet. Sen kan du tippa grytan försiktigt så brödet kommer ut, det man kan göra är att fånga upp brödet i handen med en grytlapp.


11. Lägg brödet på ett galler och låt det svalna i minst 20-30 minuter innan du börjar skära i det. Lycka Till.

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla