Fika med Hanna Logo.png

Grytbörd med honung

Något man älskar att baka och kan äta upp allt på en och samma kväll. Doften får än att bli knäsvag. Otroligt lättbakat bröd som sköter sig självt, det tar lite tid men blir underbart gott och saftigt och ger en perfekt skorpa. Jag prövar mig fram på massa olika

Ingredienser: 10 g torrjäst 1 msk salt 1 msk honung 5 dl kallt vatten (45°C grader) 600-700 g Manitoba cream


Gör så här: 1. Lägg ner torrjästen i en bunke med 2dl mjöl låt stå i 10min, häll i vatten och tills salt och honung. Blanda runt allt tills allt har löst upp sig. Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning. Det gäller att blanda degen riktigt länge, minst i 10 min.


2. Degen ska släppa från bunken och strö över lite mjöl och täck med plastfolie. Ställ skålen på ett varmt ställe och låt den jäsa i 1-4tim (vik ihop degen efter varje timme) om du inte har tid så kan du även ställa in degen i kylen och låt degen jäsa i 12-15 timmar, gärna längre.


3. Sätt ugnen på 250°C grader och olja in grytan och locket med olja. Jag viker ofta ett bakplåtspapper och lägger i grytan. För då vet jag att brödet kommer släppa + komma ut helt från grytan.


4. Knåda degen lite och forma den till en rund boll, lägg degen i grytan och låt degen jäsa i 10-20min. Strö på lite mjöl och lägg ett snitt eller skär ett mönster på degen. Lägg på locket och ställ in grytan i mitten på ugnen. Grädda brödet i 30 min med locket på.


5. Sänk värmen till 225°C grader, ta av locket från grytan . Fortsätt att grädda brödet i 20-25 min. Ta ut grytan ur ugnen och låt brödet svalna lite och sen stjälp upp brödet på galler. Låt brödet svalna innan det skärs upp.

1 visning0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla