Fika med Hanna Logo.png

Ensaimadas med sommarkänsla

Hej Hej.

Igår blev det SPANSK tema i köket, provade att baka Ensaimadas för första gången. Kan börja med att man blev väldigt imponerad över degen. Så smidig deg har man ALDRIG jobbat med, tanke på att man kunde dra ut degen utan att den gick sönder. Sen fyllde jag mina med krämig vaniljkräm, färska jordgubbar & färska hallon. Nu börjar man längta ännu mera efter sommaren efter dessa goda bullar!

Recept & inspiration hittade jag hos: Cookies and sweets = Simona Muntean!

Ensaimadas ca 10 st normalstora eller 4 stora ensaimades: 1 tsk torrjäst/färsk jäst (aktiverat) 1/2 dl strösocker 1 1/2 dl varm mjölk 300 gram Manitoba Cream (ramlösa kvarn) 1 ägg (lätt uppvispat) 2 msk rapsolja 1/2 tsk saltFyllning & dekoration: 100 gram rumstempererat smör Valfri fyllning Florsocker (som vi ska pudra över bullarna med)Börja med att aktivera jästen: 1 tsk torrjäst 1 tsk mjöl 1 tsk strösocker 2 msk varm mjölk


Gör så här: 1. Blanda ihop alla ingredienser i en liten skål och täck över med plastfolie.


2. Låg jäsningen på gå i 5 min och när det har blivit skum eller bubblar så är den klar för att användas.Gör så här med degen: 1. Ta fram en bunke eller bakmaskin, häll ner mjöl, strösocker, salt och blanda snabbt ihop allt.


2. Tillsätt sen den aktiva jästen, mjölken, ägget, oljan och knåda ihop till en blank deg tills den släpper från bunkens kant. (Det tar ca 10-15min).


3. Olja in en bunke lite lätt med rapsolja, forma degen lite lätt till en boll och lägg den i bunken. Täck över med plastfolier och låt degen jäsa på ett varmt ställe i rumstemperatur i 1-2 timmar. (Degen ska bli dubbelt så stor).

4. Klä en/två plåtar med bakplåtspapper.


5. Mjöla bakbordet lite lätt och ta ut degen från bakbunke.


6. Dela upp degen i 10-15 st bitar som väger lika mycket.

(Om du vill vara extra noga kan du använda en köksvåg)

7. Ta en degbit och forma den lite lätt till en bulle och rulla den till en korv.


8. Kavla ut korven till en lång rektangulär remsa som är väldigt tunn, så att du ser underlaget igenom degen. (Degen är elastisk och går inte sönder).


9. Tekniken är att du ska: lyfta lite och samtidigt ska du dra i degen, det går så mycket fortare när man har fått in tekniken.

10. Som ni kan se på bilden så här Vänster sida fortfarande lite för tjocka. Medans höger sida kan man se igenom degen.

11. När du har kavlat klart degen så ska du bre/pensla ut smöret på hela degplattan.


12. Spritsa ut ca 1 cm bred fyllning längst med ena långsidan.

13. Jag valde även att fylla mina bullar med färska jordgubbar och hallon. Med jordgubbarna skar jag bitarna som små bitar och med hallonen delade jag dom på mitten.


14. Toppa bären/frukten uppepå fyllningen.

15. Ta tag i en bit deg på samma långsida som du har fyllningen och lägg över. Så att du gömmer fyllningen/bären, fortsätt sen att rulla ihop långsidan. Men inte för tajt, för degen ska kunna jäsa mellan alla lager.

16. Nu har du fått en avlång korv och försök nyp ihop ändarna mellan pekfingret & tummen så att fyllningen inte rinner ut.


17. Vi ska INTE rulla ihop korven, utan vi ska istället linda korven till ett snigelskal som inte blir för tajt.


18. När du kommer till stumpen så lägger du den under bullen och tryck till lite lätt.

19. Flyta sen över dina snigelskals bullen till plåten med bakplåtspapper. Fortsätt att gör samma sak med dom andra Ensaimadas till du är klar.


20. Lägg bullarna med en bits mellan rum, för bullarna kommer bli större under jäsningen & i ugnen.


21. Täck över bullarna med en bakhandduk/plastfioler och låt ensaimadas jäsa ca 30-45 minuter.


22. Under tiden kan du sätta ugnen på 175ºC grader.

23. Har du lite smör över kan du pensla bullarna innan du gräddar dom. Skulle du inte ha det så är det bara hoppa över detta steget!


24. Grädda bullarna i mitten eller längst ner på gallret i ugnen. I ca 20-30 min, alla ugnar tar olika lång tid. Bullarna ska få en fin färg och se klara ut, är du osäker kan du lyfta lite på bullen och kolla om botten har fått en fin brun färg.

25. Fylla över dina Ensaimadas till ett galler och täck dom med en bakhandduk. Låt dom svalna av helt innan du pudrar över dom med florsocker och äter upp dom.


26. Eller så kan du servera dina fikasugna gäster på dessa gudomligt goda bullar!

🌸Lycka Till🌸

Ha en fin dag, kram kram!


0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla