Fika med Hanna Logo.png

Dammsugare/punschrulle med citron

Uppdaterat: 24 maj 2021

Idag är det den stora dagen för punschrulle eller dammsugare som man kallar dom för. Men vad kallar du dom för? Själv så säger jag dammsugare. Dessa godingar passar perfekt till fikat eller när man blir extra sugen på något gott. Dom blir så mycket godare och blir roligare när man bakar dom själv. Denna gången så blev det med citron.

Ingredienser: 100 gram rumsvarmt margarin 1 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 2 msk kakaopulver 4 dl sockerkakssmulor (jag hade bakat en citronkaka) 1 tsk citronarom

Dekoration: 200 gran färgad marsipan 75 gram ljus/mörk choklad

Gör så här: 1. Vispa margarinet, florsocker, vaniljsocker, kakao tills allt har blandat sig. Smula ner sockerkakan i smeten och tillsätt citronarom och vispa runt allt så det blandas noggrant.


2. Ställ in smeten i kylen och låt den stå i en 1 tim tills den har stelnat. Kavla ut marsipanen så den blir 3 mm tjock och rulla smeten till en lång korv. Lämna 2 mm på marsipanens kant när du lägger på den rullade korven.


3. Pensla marsipanen med lite vatten och börja rulla tills marsipankanterna kommer i kant i kant med varandra. Skulle dom täcka varandra så kan du skära av den biten som kommer över den andra kanten.


4. Dela dammsugare rullen i 20 bitar och varje bit ska vara 5 cm långa. Ställ in dom i kylen i 10min och när det är 5min kvar så kan du börja med att smält chokladen i vattenbad eller i mikron.


5. Doppa båda dammsugarnas ändarna i chokladen se till att det blir en jämn och fin kant runt dammsugarna. Lägg dom på ett bakplåtspapper med lite mellan rum i mellan.


6. Ställ in i kylen så chokladen får stelna och tills ni ska äta dom. ☂Lycka Till☂

16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla