Fika med Hanna Logo.png

Chokladrulltårta med marängsmörkräm

Ljuvlig chokladrulltårta som fylls med marängsmörkräm.

Receptet: 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 3 msk kakao 2 tsk bakpulver


Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225°C grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.


2. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver ner i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast i mitten av ugnen 5–7 min.


3. Vänd upp o ner på kakan på ett bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kallna. Under tiden rulltårtan svalnar så gör vi fyllningen.


Marängsmörkräm Du behöver: 4 Äggvitor 2,25 dl Socker 250 g smör 2 tsk Vaniljsocker.


Gör så här: 1. Börja med att förbereda smöret. Väg upp rätt mängd och dela det i kuber, ungefär lika stora som en tärning. Lägg smörkuberna på ett fat och ställ undan för att de ska kunna bli rumsvarma. Det ska vara riktigt smör, inget annat. Margarin ger inte samma smak som smör och håller inte samma egenskaper temperaturmässigt.


2. Marängsmörkrämen behöver att smöret stelnar i kyla. Det gör att formen på spritsningar osv håller sig. Margarin stelnar inte lika mycket och kommer därför inte att fungera på samma sätt. Sedan kläcker du försiktigt äggen och separerar dem i gulor och vitor. Vitorna lägger du i vattenbadsskålen. Tillsätt sockret och vispa samman.


3. Sätt skålen över vattenbadet och lägg i termometern. Vispa hela tiden och försök få ner sockret som fastnar på kanterna. Värm äggblandningen till 60°C grader. Häll de varma äggvitorna i din mixerskål. Börja vispa på en medelhög hastighet.


4. Känn hur varm skålen är längst ner. Marängsmeten ska vispas tills skålen är ungefär fingervarmt. Det brukar ta 5-10 minuter. Jag brukar diska och plocka i ordning i köket under tiden. När skålen är ljummen har du fått en perfekt vispad maräng. (se ovan) Den ska forma mjuka toppar och hålla formen.


5. Nu sätter du hastigheten på låg-medel. Sedan tillsätter du en smör kub i taget. Smörkuben ska bli helt inkorporerad i marängen innan du tillsätter nästa. En bra regel är att räkna till 15 mellan att du stoppar ner varje kub. Det är här det är extra bra att ha en kompis om man inte har en stående köksmaskin.


6. När allt smör är tillsatt ser det inte alls roligt ut. Det är lätt att tro att man misslyckats. Gör inte misstaget att sätta på en högre hastighet! Det kommer inte att hjälpa utan bara förvärra det hela. Ha tålamod! Jag vet att det kan vara en omöjlighet ibland, men låt mixern stå några minuter och allt som oftast kommer den gryniga massan att förvandlas till en jämn, luftig kräm.


Sista steget: Bred ut marängsmörkrämen över kakan och rulla ihop, förvara rulltårtan i kylen för då blir det lättare att skära i bitar. Servera rulltårtan som den är.

57 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla