Fika med Hanna Logo.png

Chokladbollsrulltårta

Hej Hej..

Idag är det chokladbollens dag och ska man vara ärlig så vill man vara lite tråkig med att inte göra vanliga chokladbollar. Har fastnat lite i mina rulltårta idéer just nu, min första färgglada rulltårta blev en stor hit. Vist va den vacker men rulltårta är ju så gott.

Så jag tänkte göra en riktig god chokladbollsrulltårta på mitt sätt.

Chokladbollar & Chokladbollsmet: 100 gram smör 1 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 3 msk kakao 3 dl havregryn 3 msk kallt kaffe Pärlsocker eller kokosflingor


Gör så här: 1. Smält smöret i mikron eller på spisen.


2. Häll ner det smälta smöret i en bunke med strösocker, vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffet och blanda ihop allt till en smet.


3. Ta ut en lagom stor klick smet och lägg den i en annan skål och ställ in i kylen i 20 min. Låt den andra skålen med smet stå framme.


4. Ta ut chokladsmet från kylen och rulla till små bollar som du sen rullar i pärlsocker eller i kokosflingor. Lägg chokladbollarna på en tallriken och ställ in i kylen.

Vaniljgrädde: 3 dl vispgrädde 1 msk florsocker 2 tsk vaniljsocker 1 knivsudd vaniljpulver 1 tsk citronsaft


Gör så här: 1. Häll vispgrädde, florsocker, vaniljsocker, vaniljpulver och citronsaft i en bunke.


2. Vispa ihop allt tills du får mjuka toppar av grädden. Ställ in vaniljgrädden i kylen tills du ska använda den.

Chokladbollsrulltårta: 2 ägg 1 1/2 dl strösocker 1 1/2 dl vetemjöl 1 msk vatten 2 tsk vaniljsocker 1/2 tsk bakpulver 2-3 msk kakao pipflaska


Gör så här: 1. Börja med att sätta ugnen på 250-280°C grader, kläen plåt med bakplåtspapper.


2. Vispa ägg och strösocker så att det blir riktigt poröst och vitt.


3. Tillsätt vaniljsocker, vetemjöl och vispa ihop allt till en smet, fyll pipflaskan med 4-5 msk smeten.


4. Droppa ut små droppar med vaniljsmet på plåten med bakplåtspapper och sätt in plåten i mitten på ugnen i 1 min. Ta ut plåten och låt dropparna svalan lite.


5. Tillsätt sen vatten, kakao, bakpulver i smeten och vispa snabbt ihop allt. Bre ut chokladsmet på prickarna med ett jämt lager.


6. Sätt in plåten och grädda rulltårtan i 5 min och se till att du har koll. För det går riktigt fort tills det bränns vid.


7. Skär bort dom brända kanterna på rulltårtan och så att du får en jämn rulltårta rektangel.


8. Lägg ett bakplåtspapper uppe på rulltårtan och vänd den upp och ner. Dra försiktigt bort bakplåtspappret som har vart gräddat. Vänd sen det gräddade bakplåtspappret och lägg

tillbaka på rulltårtan.


9. Vänd nu upp och ner på rulltårtan igen så att du får den hemfärden ytan uppåt. (för vi ska lägga fyllningen på den sidan).


10. Bre på ett jämt lager med chokladbollsmet på rulltårtan. Ta sen grädden och lägg ett jämt lager uppe på chokladbollsmeten. (Spara lite grädde till dekoration om du vill ha det)


11. Rulla ihop rulltårtan tajt och plasta in den med plastfolie. Lägg in rulltårtan i frysen i 10-15 min.

Toppningen & Dekoration: 1. Ta fram rulltårtan från frysen och skär bort en liten bit från ändarna på rulltårtan (Om du vill, det är inget måste).

2. Spritsa ut 3 klickar med grädde på toppen och sätt ner chokladbollar på toppen av grädden. Fortsätt sen att dekorera rulltårtan efter hur du vill ha den. Lycka Till!


🌸Ha en skön dag på chokladbolls dagen🌸 Följ gärna mig på Instagram, Facebook: fikamedhanna

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla