Fika med Hanna Logo.png

Choklad/jordgubbsmoussebakelse

Poff så va Januari månad över och jag har hunnit att baka så mkt gott. Så jag välkomnar 1 Februari med något riktigt gott. En ljuvlig krämig jordgubbsmousse, chokladmousse med Callebaut Crispearls Salted caramel. Täckt med en härligt choklad glaze, toppat med flarn löv/blad. Hur gått låter inte detta i dina ögon? P,st Vem skulle du vilja bjuda denna med??

♡Denna bakelse passar även perfekt till Alla hjärtans dag♡

Silikonform: Pillow 80 silikonform från silikomart - Söders gourmet (sodersgourmet.se) Det går bra att använda nån annan silikonform om du inte har just denna. Vill du inte göra i portionsformar så kan du göra en tårta istället. (Kan du behöva dubbla receptet)


Krämig jordgubbsmousse:

3 tsk gelatinpulver

3 msk kallt vatten

300 gram färska jordgubbar i bitar + 4 msk vatten

5 dl vispgrädde

1 stor spritspåse


Gör så här: 1. Blanda gelatinpulvret med vatten i ett glas/skål och låt det svälla i 5-8 min. 2. Häll ner jordgubbarna, vattnet i en kastrull och låt allt sjuda på medelhög värme tills jordgubbarna blir mjuka. Kör med en stavmixer/blender/matberedare tills du får en puré av jordgubbarna, vill du inte ha fröna så kör du igenom en trådsil.


3. Häll jordgubbspurén i en skål och tillsätt gelatinet och vispa ner det tills det blir klumpfritt. Ställ åt sidan och låt purén svalna av till 35-40°C.


4. Vispa grädden tills den blir fluffiga och får mjuka toppar, vänd nu ner lite i taget med jordgubbspurén i grädden tills du får en mousse. Fyll sen jordgubbsmoussen i spritspåsen.


5. Fyll portionsformarna till hälften med jordgubbsmousse och jämna ut smeten, ställ in i frysen i 30- 60 min.


6. Fyll din tårtform med all jordgubbsmousse och jämna ut smeten, ställ in i frysen 1-2 tim.OBS, om du vill ha en tårtbotten så gör den innan du fyller på med nästa lager med chokladmousse.Krämig chokladmousse med Callebaut Crispearls Salted caramel:

3 tsk gelatinpulver

3 msk kallt vatten

260 gram hackad/knappar mjölk choklad av finare kvalitet

2 dl riktigt varm vispgrädde

4 dl kall vispgrädde

1 dl Callebaut Crispearls Salted caramel

1 spritspåse


Gör så här:

1. Blanda gelatinpulvret med vatten i ett glas/skål och låt det svälla i 5 min.


2. Lägg chokladen i en värme tålig skål/bunke och häll över med den varma grädden. Tillsätt gelatinet och kör med stavmixer eller vispa för hand tills chokladen har smält med gelatinet.


3. Häll chokladbladningen genom en trådsil ner i en ren skål/bunke. Ställ åt sidan och låt chokladbladningen svalna av.


4. Vispa grädden tills den blir fluffiga och får mjuka toppar, vänd nu ner lite i taget med chokladbladningen i grädden tills du får en mousse. Tillsätt nu Callebaut Crispearls Salted caramel i chokladmoussen och vänd runt tills allt har blandat sig. Fyll sen chokladmoussen i spritspåsen.


5. Ta ut portionsformarna från frysen och fyll hela vägen upp med chokladmousse och jämna ut smeten, ställ in i frysen i 1 tim


6. Fyll din tårtform med all chokladmousse och jämna ut smeten, ställ in i frysen 1-2 tim.Choklad mirror glaze:

210 gram socker

75 gram vatten

145 gram vispgrädde

70 gram kakao

3 tsk gelatinpulver

3 msk vatten


Gör så här:

(Du kan behöva göra dubbel portion till din tårta.)

1. Blanda gelatinpulvret med vatten i ett glas/skål och låt det svälla i 5 min.


2. Häll ner resten av ingredienserna ner i en lagom stor kastrull. Värm på medelhög värme och vispa hela tiden så att det inte bränns vid. Vispa tills du får en klumpfri, slät choklad glaze och tillsätt gelatinen och vispa tills den blir klumpfri.


3. Häll choklad glazen igenom en trådsil ner i värmetålig kanna och låt den svalna av till 35°C.


4. Ta ut dina portions former med moussen från frysen så många du behöver och ta ut dom från silikonformen. Lägg dom på ett galler med en skål/form under och häll sen över med choklad glazen. Låt dom stå och rinn av lite innan du flyttar över till desserttallrikar ställ in dom i kylen.


5. Ta ut din tårta från frysen och ta ut den från formen. Ställ den på gallret med en skål/form under och häll ett jämt lager med choklad glaze. Låt den stå i nån minut innan du flyttar över tårtan till ett tårtfat eller serverings bricka.3D löv/blad flarn: Köpte min silikonform hos Söders Gourmet & ikväll kunde man testa och skapa dessa gudomligt goda löv/blad flarn. Provade även att färga några stycken för att se hur dom blev. 40 gram äggvita 40 gram vispgrädde 40 gram vetemjöl 50 gram florsocker 1 tsk neutral olja Lite salt Tandpetare Bakplåtspapper Valfri karamellfärg/pastafärg/pulver om du vill färga dina löv/blad.


Gör så här: 1. Sätt ugnen på 180°C grader.


2. Vispa ner alla ingredienser utan färgen i en bunke/skål tills du får en klumpfri smet.


3. Klicka ut lite smet på mattan och dra runt med en spackel tills du får ett tunt lager med smet i varje löv/blad.


4. Grädda i mitten på ugnen i 7-10 min, ta lås varje löv med en tandpetare och lägg dom på bakplåtspappret. Fortsätt tills smeten är slut.


5. Vill du färga dina löv? Dela upp smeten i olika skålar och tillsätt färgen/färgerna.


6. Följ sen steg 2 och kör tills smeten är slut.


7. Dekorera dina choklad/jordgubbsbakelser/tårta med dessa goda 3D löv/blad.

Servera dina gäster och njut. Lycka till nu<3


64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla