Fika med Hanna Logo.png

Brysselkex med fri tolkning på motivet.

Godkväll.. När man bakar så blir det inte alltid som man har tänkt. Framför allt när det kommer till motiv i små kakor, men det blir ju alltid roligare när man ger andra fri tolkning.

(Men min tanke va att det skulle bli en glass i strut med tre kulor)

Men men ibland blir det inte som man har tänkt sig.

Brysselkex med fri tolkning på motivet: 100 gram smör 1/2 dl strösocker 1 msk vaniljsocker 2 1/2 dl vetemjöl


Färgning: 1-2 tsk kakao Rosa, vit, grön karamellfärg/pastafärg


Färgade strösocker: 1 dl strösocker Några droppar valfri färg


Gör så här: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.


2. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen. Plocka ut 4 mindre degbitar, och plasta in resten av mördegen. (Lägg åt sidan)


3. Ta fram vit färg/pulver och färga en av mördegs bitarna tills den blir vit.


4. Fortsätt sen att färga en annan mördegs bit så att den blir grön. Ta sen näst sista mördegs bit och färga rosa, den sista mördegs biten färgar du med kakao.

5. Rulla ut den rosa, gröna och vita färgen till en lång korv, sätt ihop dom efter hur du vill ha färg blandningen. Plasta in och lägg i kylen i 30 min eller 15 min i frysen.


6. Ta nu den bruna färgen och rulla ut till en lång korv och sen forma den till en triangel (glass strut form). Plasta in den i plastfolier och lägg den i kylen i 30 min eller 15 min i frysen.


7. Ta fram båda dela från kylen eller frysen, Pensla lite vatten på struten och tryck försiktigt på dom färgglada korvarna som ska vara glass kulorna.


8. Ta fram en lång bit av plastfolier och dela den ofärgade mördegs biten på mitten. Rulla ut ena mördegs biten så att den blir lite längre än glassen.


9. Platta sen ut den rullade mördegs biten på plastfolien. Lägg den glassen i mitten på den platta ofärgade mördegen. Ta sen den andra halvan av ofärgade mördegs biten och gör desamma. Lägg den sen uppe på den glassen, rulla ihop mördegs korven så att du får en jämn rulle.


10. Rulla sen ut mördegs korven så att den blir 4 cm i diameter.


11. Blanda strösockret med valfri färg, rulla mördegs rullen så att du får strösocker över allt. Plasta in i plastfolier och lägg in i kylen i 1 timme eller 15 min i frysen.

12. Ta ut mördegs längden från kylen eller frysen.

Lika spännande varje gång när man ska skära upp rullen.


13. Skär längden i 1-2 cm tjocka skivor.


14. Lägg ut dina brysselkex på 1-2 plåtar med bakplåtspapper, tänk på att ha en bits mellan rum.


15. Grädda i mitten på ugnen i 8-10 min tills dom har fått lite färg. Låt brysselkexen svalna på ett galler eller på plåten dom ligger på.


Servera dina mästerverk till dina fika sugna gäster. Lycka till! :)


0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla