Fika med Hanna Logo.png

Brezeln frallor

Tyskland är ett ställe som man älskar att resa till. Det finns så mycket gott att äta och utforska och njuta av allt. Sist jag va där så fastnade jag extra mycket för ett bröd/kringla/frallor vi fick på hotellet: Brezeln, jag hittade receptet när jag kom hem och sen började jag baka. Sen dess har det vart en av mina favoriter i bröd som jag bakar lite då och då. Så nu kan man njuta av Tyskland hemma.❤

Brezeln frallor, 10 st: 12,5 gram torrjäst 5 dl rums tempererad mjölk eller växtmjölk 1/2 dl neutral olja 700 gram vetemjöl special 1 msk salt


Gör så här: 1. Blanda ut jästen och mjölken i en bunke tills jästen har löst upp sig, tillsätt där efter oljan. Häll i mjölet lite i taget och saltet och knåda så att degen nätt och jämt går ihop.


2. Låt degen vila i 30min och dra sedan i degens ytterkanter och vik in mot mitten och jobba dig runt hela degen. Detta hjälper att att skapa en seg och spänsig deg utan att behöva knåda.


3. Låt degen vila ytligare i 30min och upprepa sedan dra-vik-momentet ca 4 gånger. Sen när det är klart så låter du degen vila så den får jäsa i 1tim. Under tiden degen jäser sätter du ugnen på 200C grader.


4. Skrapa ut degen på ett mjölat bord och delar degen i 10 bitar som du sedan gör runda bullar av. Låt bullarna jäsa på en plåt med bakplåtspapper i 40min. Nu är det dags för nästa steg med brödet. Kan vara skönt att vara två när man gör detta om man är extra rädd i köket + ha ett passande kastrullock också. För man vet aldrig om det händer något, bättre att vara säker i köket.


Bikarbonatlösning: 4 msk bikarbonat 1 msk salt 1.5 liter vatten 1 paket med grov salt (det är inget måste) (Om man vill kan ha använda handskar o skyddsglasögon)


Gör så här: 1. Koka upp vattnet i en stor kastrull och häll där efter i saltet och bikarbonaten. Nu kommer det att fräsa till rejält i kastrullen, men va bara lugn och fin det är ingen fara.


2. Det är precis så det ska gå till när vi gör detta steget. Ta nu två bullar i tag och lägg försiktigt i kastrullen och låt dom koka i 30 sekunder på varje sida. Lägg dom sen på plåten med bakplåtspapper och jobba dig igenom alla bullar.


3. Gör sen tre snitt på varje bulle med en kniv/rakblad och strö över med grov salt.


4. Grädda bullarna i mitten på ugnen i ca 25-30min, det gör inget om bullarna får en mörkbrun färg och en hård yta. För dom blir lika goda förde.


5. Ta ut bullarna och låt dom svalna på ett galler och njut sen. Lycka Till❣

12 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla