Fika med Hanna Logo.png

Blåbär/honungsbröd med russin

Uppdaterat: 21 apr. 2021

Varför krångla till det i köket med att välja bröd? När man kan göra bröd med tre gudomligt goda smaker som gifter sig ihop med varandra.!

Ett perfekt börd att äta till frukost, lunch, mellis eller när man bara blir sugen på något gott. Mums mums

2 Limpor Honungs deg:

250 gram vetemjöl

4 gram salt

2,5 gram socker

1 tsk torrjäst

7 gram honung

15 gram russin

180 gram vatten

Gör så här:

1. Häll ner alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop degen med en elvisp med degkrokar i 10 min.


2. Täck över bunken med plastfolier eller bakhandduk och låt degen jäsa till dubbelstorlek i ca 40-60 min på ett varmt ställe.


Blåbärs deg:

260 gram vetemjöl

4 gram salt

2,5 gram socker

1 tsk torrjäst

23 gram frysta blåbär + 2 msk vatten

15 gram russin

180 gram vatten


Gör så här:

1. Blanda ner vattnet i skålen med blåbären och värm i mikron i ca 20-30 sekunder.


2. Häll ner alla ingredienser i en bunke och tillsätt blåbärsvätskan. Du kan ta med blåbären om du vill. Arbeta ihop degen med en elvisp med degkrokar i 10 min.


2. Täck över bunken med plastfolier eller bakhandduk och låt degen jäsa till dubbelstorlek i ca 40-60 min på ett varmt ställe.


Utbakning: 1. Mjöla bakbordet lite lagom med mjöl, häll ut degen med honung på bakbordet och kavla ut den till en stor rektangel som är 1/2 cm tjock. Lägg den åt sidan eller på ett bakplåtspapper.


2. Mjöla bakbordet igen om det behövs, häll nu ut degen med blåbär på bakbordet och kavla ut den till en lika stor rektangel som är 1/2 cm tjock.


3. Pensla honungsdegen med vatten och lägg sen blåbärsdegen uppepå så att degen hamnar i kant i kant. Pensla blåbärsdegen med vatten och rulla nu ihop degen på långsidan som du gör med en bulldeg/rulltårta. Nyp ihop sista kanten i degen så att den stannar där.


4. Dela degen på mitten och nyp ihop ändarna. Lägg degbitarna i 2 avlånga jäskorgar eller på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med plastfolier/bakhandduk och låt degrullarna jäsa till dubbelstorlek i 40-60 min på ett varmt ställe.


5. Under tiden sätter du ugnen på 200°C grader.


6. Vänd jäskorgarna upp och ner på plåt med bakplåtspapper och gör några önskade snitt om du vill ha det. Grädda matlimporna i ca 30 - 45 minuter i nedre delen av ugnen tills brödet får en fin färg. Du kan också mäta temperaturen med en termometer - brödet är klart vid minst 94 graders innertemperatur.


7. Låt blåbärs/honungsbrödet med russin svalna på ett galler. Ät & njut!


158 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla