Fika med Hanna Logo.png

Blåbär dessert

Det ett litet blåbär till dessert. Man blev sugen på att göra något annat denna gången. Så det blev att skapa ett blåbär i en större storlek. Blev väldigt nöjd när man fick fram rätt färg, smaken och när man lyckades få det att likna ett blåbär. Det är pilligt och man får ha tåla mod. Efter som det är så många som har frågat efter receptet så kommer jag att dela med mig av det. Så jag hoppas att ni kommer lyckas lika bra

Blåbärspannacotta: 1,5 st gelatinblad 2 dl blåbär, färska eller frysta 1 tsk blåbärspulver 3 dl grädde 1 tsk vaniljsocker 1 knivsudd med vaniljpulver 1 st silikonform kupol (med 6st med kupol bred på 4*4cm


Gör så här: 1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Koka upp blåbär, vaniljsocker med grädden och låt det koka i 5min, under tiden så mosar du blåbären och rör runt.


2. Ta sen av kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Ta fram en finmaskig sil och sila pannacottan från blåbärsskalen och eventuellt gelatinblad.


3. Fyll försiktigt upp smeten i silikonformen som står på en bricka/skärbräda. Ställ in brickan i frysen i några timmar tills pannacottan stelnat helt annars så blir den svårt jobbad. om den smälter.


Mirror Glaze: 250 gram vit choklad knappar 5 tsk gelatinpulver + 4msk vatten 2 1/2 dl strösocker 1 dl vatten 1 dl flyttande glykos 1 dl kondenserad mjölk 1 lila pastafärg/karamellfärg/geléfärg 1 blå pastafärg/karamellfärg/geléfärg 1 knivsudd med glitter Man får blanda lite efter känseln med färgen, rätt svårt o veta exakt hur mycket jag hade i. Så här kommer du få träna ögat med att hitta rätt färg på blåbären.


Gör så här: 1. Lägg vita chokladen i en bunke som tål både värme och stavmixer. Rör ut gelatinpulvret med 4 msk vatten i en skål och ställ åt sidan. Koka upp strösocker, vatten, glykossirap och kondenserad mjölk i en kastrull.


2. Låt det puttra på medelvärme tills allt sockret smält. Använd en termometer och ta bort kastrullen från värmen när den visar 104°C grader. Ta kastrullen från värmen och rör ned det uppsvällda gelatinet i sockerblandningen. Rör noga så att allt blandas.


3. Häll den varma blandningen över den vita chokladen. Låt stå ett par minuter. Tillsätt färgen och mixa försiktigt slätt med en stavmixer. Försök undvika att det kommer in luft i smeten. Sila smeten genom en finmaskig sil för att få bort eventuella luftbubblor och klumpar från gelatinet.


4. När glazen är 32–35° C är det dags att doppa pannacotta kulorna. Ta ut pannacotta kupolen från frysen och låsa ena sidan försiktigt och värm under sidan lite lätt och lägg dom på dom andra kupolerna som sitter kvar i formen.


5. Ta sen lås en och en och ta fram en grillpinne eller tandpetare och trä igenom ena sidan på kulan och doppa dom i glazen och ställ dom på galler.


6. Låt dom stelna i 5-10 minuter innan du flyttar kulorna till ett serveringsfat. Jag dekorera med mina smulor och basilika blad. Så det är fritt fram att dekorera och hitta på vad som helst. Lycka Till


8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla