Fika med Hanna Logo.png

Ätbara disksvampar

Uppdaterat: 10 maj 2021

För drygt 3 år sen gjorde jag dessa ätbara disksvampar och la ut på Instagram, Facebook & NOUW bloggen. Men tyvärr blev det ingen vidare succé på detta. Så jag valde att släppa denna idéen i några år, tills vi kom in i det nya året 2021 och jag bestämde mig för att fortsätta göra dessa knasiga bakverk/dessert m.m som ska se ut som mat & inte ätbara produkter. Idag den 7/1-21 så kom mina ätbara disksvampar tillbaka igen och ännu en gång tog jag chansen och hoppades på bättre lycka. Jag blir så GLAD, tänk att min goda ätbara disksvamp äntligen gick hem hos er. Nu är det så många följare som frågar om mitt recept! Åh här kommer mitt recept och jag hoppas att ni kommer tagga mig #fikamedhanna @fikamedhanna så man får se era goda ätbara disksvampar som ni kommer bjuda på..


-Hur sugen blir man inte på dessa när man står i köket & tar disken?? -Känns dom trovärdiga när DU tittar på dessa goda disksvampar.

Ätbara disksvampar ca 10-16 st.

Gul saftig/fluffig sockerkaka med citron:

3 ägg

120 gram strösocker

140 gram vetemjöl

135 gram avsvalnat smält smör

1 1/2 tsk bakpulver

1 msk citronsaft (Byt ut om du är allergisk)

4 msk vatten

Några droppar gul karamellfärg/pastafärg/pulverfärg 1 ugnsform som är 40x32 cm + 1 ark med bakplåtspapper Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C grader med över/under värme och lägg bakplåtspappret i ugnsformen, ställ åt sidan!


2. Vispa ägg & strösocker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt det smälta smöret, citronsaften, vattnet och vispa snabbt ihop allt. Sikta sen ner vetemjölet, bakpulvret och några droppar med gul färg, vispa ihop allt och se om du behöver tillsätta mer gul färg. Smeten ska bli härligt gul.


3. Häll sen i smeten i ugnsformen och jämna ut smeten ända ut till kanterna, grädda i mitten på ugnen i 15-20 min. Gör ett prov stick med tandpetare eller något annat. OBS, tänk på att alla ugnar gräddar olika länge.


4. Lyft/dra försiktigt upp/ut bakplåtspappret med sockerkakan och låt den svalan av helt på bakplåtspappret.

Grön saftig/fluffig sockerkaka med äpple saft:

2 ägg

6 gram strösocker

70 gram vetemjöl

68 gram avsvalnat smält smör

1 tsk bakpulver

2 msk äpple saft (Byt ut om du är allergisk)

2 msk vatten

Några droppar grön karamellfärg/pastafärg/pulverfärg 1 ugnsform som är 40x32 cm + 1 ark med bakplåtspapper Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C grader med över/under värme och lägg bakplåtspappret i ugnsformen, ställ åt sidan!


2. Vispa ägg & strösocker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt det smälta smöret, äpple saften, vattnet och vispa snabbt ihop allt. Sikta sen ner vetemjölet, bakpulvret och några droppar med grön färg, vispa ihop allt och se om du behöver tillsätta mer grön färg. Smeten ska bli mörk grön.


3. Häll sen i smeten i ugnsformen och jämna ut smeten ända ut till kanterna, grädda i mitten på ugnen i 15-20 min. Gör ett prov stick med tandpetare eller något annat. OBS, tänk på att alla ugnar gräddar olika länge.


4. Lyft/dra försiktigt upp/ut bakplåtspappret med sockerkakan och låt den svalan av helt på bakplåtspappret.Montering:

1/2 dl flyttande honung - värm den gärna i mikron i några sekunder 1 skedd eller pensel

1 brödkniv

Gör så här:

1. Pensla honungen uppepå den gula sockerkakan så att den täcker över allt.

(Överdriv inte)


2. Lyft nu försiktigt över den gröna sockerkakan och sätt den fula ändan ner mot den gula sockerkakan. (Se till att det hamnar i kant i kant med varandra, det gör inget om det inte blir så)


3. Skär nu bort dom fula kanterna och jämna ut kanterna så att alla 4a örnen blir raka och fina med varandra. (Släng ej resterna, utan ÄT upp dom - eller gör något annat gott med det.) Skär sen ut 10-16 st lika stora disksvampar i och lägg dom sen på en tallrik eller bricka. Hur du nu vill servera dessa goda disksvampar till dina gäster. 4. Vill du ha skum eller/och YES diskmedel på dina disksvampar?

Då fortsätter du med nästa steg hur du ska göra.


5. Annars så önskar jag dig/er, lycka till och hoppas att gästerna ska gilla dina goda disksvampar. Glöm inte tagga mig på #fikamedhanna, @fikamedhanna på Instagram/Facebook. Det går jätte bra att skriva eller skicka till mig här också. ♡Kram kram♡

Man kan ju alltid tillsätta lite skum & diskmedel för att ge disksvampen ännu mera goda smaker och lite härlig levande känsla i det hela. Ätbar YES diskmedel - Choklad mirror glaze: 1 1/2 msk vatten

2 msk gelatinpulver

1/2 dl vatten

1/2 dl vispgrädde

1 dl vit choklad bitar

3 msk strösocker

Några droppar grön karamellfärg/pastafärg/pulverfärg

1 dressingflaska

Gör så här:

1. Blanda gelatinpulvret med vattnet i ett glas/skål och låt det stå i ca 5min.


2. Häll upp vattnet i en liten kastrull och tillsätt chokladen, värm på svagvärme och vänd runt chokladen med en slickepott tills allt har smält. Tillsätt strösockret och grädden i vatten/choklad blandningen och låt allt sjuda på medelvärme tills strösockret har smält. (vänd runt lite då och då med slickepotten) 3. Ta bort kastrullen från plattan och häll ner i en djup skål/bunke som klarar värme. Tillsätt gelatinet i vätskan och blanda runt med slickepotten och kör sen lite med stavmixern. Häll ner den gröna färgen och blanda tills du får en den gröna färgen som YES diskmedel har på sin. Häll över sen till dressingflaskan och låt den svalna av till 20-22°C grader. Du kan förvara den i kylen i 5 dagar och värm den lite lätt i mikron/vattenbad när det är dags att använda den igen.


Ätbar skum med vaniljsmak - lite svårare variant: 1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

3 tsk vaniljsocker/vanilj smaksättning 1 msk lecithin de soja pulver Gör så här:

1. Värm mjölken, vispgrädden i en kastrull och sjuda på medelvärme i 5min.


2. Ta av kastrullen från spisen och häll över i en värmetålig djup skål/bunke. Tillsätt vaniljsockret och lecithin de soja pulvret.


3. Stavmixern ska vara precis under vätskan och luta den något, kör på höghastighet tills du får en massa skum. (Kolla Youtube eller lita på din känsla), ta en skedd och skopa upp skummet och häll över det i en skål. Ställ åt sidan tills du ska använda det, detta ska göras direkt innan serveringen.


Ätbar skum med vaniljsmak - enklare variant:

1 äggvita

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker/vanilj smaksättning

Gör så här:

1. Vispa äggvitan till ett skum, tillsätt vanilj/vaniljsocker och lite strösocker i taget.


2. Vispa tills du nästan får en maräng att gå ihop, ställ åt sidan och detta ska också göras direkt innan serveringen.

Du tar sista steget: 1. Ta fram så många disksvampar du behöver & frys in resten du ej behöver. 2. Lägg disksvamparna på en varsin assiett och lägg 1-2 klickar med skum i ena ändan på disksvampen. Ta sen YES diskmedel och häll ut lite i den andra ändan. 3. Ställ gärna fram extra skum & YES diskmedel till dina gäster fall om dom vill ha mera. Finns alltid nån som vill ha EXTRA MYCKET på tallriken, jag har en sån going till väninna. Hahaha.


4. Servera dina gäster och hoppas att dom kommer gilla detta. LYCKA TILL NU!


P,st..

Glöm inte tagga mig på #fikamedhanna, @fikamedhanna på Instagram/Facebook. Det går jätte bra att skriva eller skicka till mig här också. ♡Kram kram♡


1 152 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla